Жозеп Борељ / EPA-EFE - JOHANNA GERON/POOL
16/03/2023 u 11:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Vrijeme je da se Srbija i Kosovo dogovore o Aneksu za implementaciju

Borelj je u svom blogu kazao da je vrijeme da se preuzme odgovornost i krene ka EU, i podsjetio da će u subotu sazvati sastanak na visokom nivou Dijaloga Beograda i Prištine

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove Žozep Borelj kazao je da je sada vrijeme da se Srbija i Kosovo dogovore o Aneksu za implementaciju, koji je sastavni dio francusko-njemačkog sporazuma za rješavanje kosovskog pitanja.

Borelj je u svom blogu kazao da je vrijeme da se preuzme odgovornost i krene ka EU, i podsjetio da će u subotu sazvati sastanak na visokom nivou Dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da se taj sastanak se razlikuje od prethodnih zato što će diskusiju fokusirati na Aneks za implementaciju nedavnog sporazuma EU, koji će rezultirati dalekosežnom normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i otvoriti njihov put ka EU.

- Da bi otvorili put ka postizanju svog strateškog cilja pridruživanja EU, Srbija i Kosovo moraju da normalizuju odnose. Ne postoji način da se to zaobiđe - naveo je Borelj.

On je kazao da je EU u septembru 2022, uz podršku lidera Njemačke i Francuske i američkih partnera, dala “hrabar predlog” predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

Kako je Borelj saopštio, taj predlog bi stavio tačku na upravljanje krizama i preusmjerio pažnju na normalizaciju i pomirenje.

- Sada je vrijeme da se Srbija i Kosovo dogovore o Aneksu za implementaciju, koji je sastavni dio Sporazuma i da iskažu jasno razumijevanje o tome kako da sprovedu njegove odredbe- rekao je Borelj.

On je naveo da EU nije ni običan notar niti strana u dijalogu, već da jeste i ostaje fasilitator u tom dijalogu.

- EU je konačni dom za Srbiju i Kosovo. Nastaviću neumorno da radim na konačnom postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji je prihvatljiv za države članice EU, u skladu je sa međunarodnim pravom i evropskim pravnim tekovinama i doprinosi regionalnoj stabilnosti- rekao je Borelj.

On je naveo da je sporazum koji je sada na stolu važan korak ka tom cilju.

- Ovo je vrijeme da lideri Kosova, Srbije i cijelog Zapadnog Balkana pokažu hrabrost i zajedničku odgovornost za uspjeh procesa pridruživanja regiona EU - poručio je Borelj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:51