/ Printscreen
26/09/2023 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanska parlamentarka: Situacija na Balkanu zabrinjava, Vučićeva prijetnja ne dolikuje predsjedniku

Ališa Kerns jedna je od nekoliko desetina evropskih i američkih parlamentaraca koji su ljetos uputili zajedničko pismo zvaničnicima SAD, Evrope i Velike Britanije tražeći da preispitaju politiku prema Kosovu i Srbiji

Predsjedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns izjavila je da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine mora biti zasnovan na pravičnosti i jednakom tretmanu obje strane, što, prema njenom mišljenju, trenutno nije pristup Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Postoji jasna želja međunarodne zajednice da podrži i Srbiju i Kosovo da riješe trenutne tenzije i da nastave dalje ka mirnoj koegzistenciji. Međutim, ako se proces normalizacije nastavlja, on mora biti zasnovan na pravičnosti i jednakom tretmanu obje strane – što trenutno nije pristup EU i SAD“, kazala je Kerns u intervjuu za portal Demostat.

Kerns je navela da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarala o formiranju Zajednice srpskih opština i da se nada da će se rješenje naći, ali će, kako je dodala, to „zahtijevati razumijevanje i kompromis sa obje strane, deeskalaciju retorike i iskreno angažovanje u dijalogu koji vodi EU“.

Ališa Kerns jedna je od nekoliko desetina evropskih i američkih parlamentaraca koji su ljetos uputili zajedničko pismo zvaničnicima SAD, Evrope i Velike Britanije tražeći da preispitaju politiku prema Kosovu i Srbiji.

Prethodno su njene optužbe izrečene u britanskom parlamentu o švercu oružja iz centralne Srbije na Kosovo uz učešće Srpske pravoslavne crkve izazvale burne reakcije u Srbiji.

U intervjuu za Demostat Kerns je rekla da trenutna situacija na Balkanu duboko zabrinjava mnoge poslanike širom Evrope i šire.

Reakciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji ju je zbog toga nazvao „lobistom Kosova“ i najavio „istragu kako bi se vidjelo ko je finansira“ Kerns je opisala kao „prijetnju koja ne dolikuje predsjedniku države“.

„Neću dozvoliti da me kleveta i takva retorika zastraši kako bih zaćutala. U britanskom sistemu poslanici prijavljuju svu svoju zaradu. Predsjednik Donjeg doma i Kancelarija za spoljne poslove Komonvelt i razvoj jasno su stavili do znanja da su prijetnje protiv mene, ili bilo kog drugog britanskog poslanika koji slobodno govori u parlamentu, potpuno neprihvatljive. Takvo ponašanje samo slabi Vučićev ugled u Velikoj Britaniji“, rekla je.

Povodom odluke srpskih vlasti da privremeno zabrani izvoz oružja, Kerns je kazala da je „to pokušaj da se skrene pažnja od sankcionisanja Aleksandra Vulina, direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, od strane SAD, zbog organizovanog kritminala, rada sa nedozvoljenim narkoticima i zloupotrebe javne funkcije“.

„Sugestija o agresiji na Srbiju je nepotrebno eskalirajuća retorika“, dodala je.

Rekla je da „Velika Britanija, radeći sa saveznicima, želi da vidi kako se Balkan kreće naprijed, a ne nazad ka mračnim danima 1990-ih“.

Govoreći o odnosu Rusije i Srbije, Kerns je rekla da Rusija ima samo interes da Srbiju iskoristi za ostvarivanje sopstvenih ciljeva i ambicija.

„Svi želimo da vidimo prosperitetnu i bezbjednu Srbiju u EU, zajedno sa ostalim narodima Zapadnog Balkana, ali Srbija mora da pokaže da ne podržava ratne zločine koje je Putin počinio u Ukrajini i da bi bila iskreni partner svojim evropskim susjedima“, rekla je Kerns u intervjuu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 18:55