/ КОСОВО ОНЛАЈН, илустрација
03/12/2021 u 16:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британски амбасадор у Приштини забринут због реторике Београда и Приштине

Истакао је да се и Србија и Косово морају у доброј намери укључити у процес дијалога

Амбасадор Велике Британије на Косову Николас Абот изразио је забринутост због реторике представника Косова и Србије прије и после дијалога и оцијенио да се тиме "затвара простор за преговоре и ограничава потенцијал за промјене", преноси Н1.

У интервјуу за приштинску агенцију Телеграфи, амбасадор Абот је истакао да Британија наставља да подржава нормализацију односа измедју Косова и Србије кроз дијалог који помаже ЕУ, и да ће нови британски изасланик радити на подршци овом процесу.

-Подржавамо дијалог јер сматрамо да је у интересу грађана обе земље да се постигне споразум који ће омогућити Косову и Србији да се у потпуности интегришу у међународну заједницу, решавају питања из прошлости и граде бољу будућност Косова и Србије. То је од виталног значаја за безбедност Западног Балкана у целини. Сваки споразум који користи градјанима свих заједница на Косову и Србији и гарантује њихову безбедност биће подржан од Велике Британије- казао је Абот.

Истакао је да се и Србија и Косово морају у доброј намери укључити у процес дијалога.

-Дио овога је и признање да је компромис, а не уступак, неопходан за постизање коначног споразума који задовољава обе стране и њихове грађане. Јавна и политичка сфера то морају да схвате и прихвате- рекао је Абот.

Одговарајући на питање о процесу провере запослених у правосуђу, рекао је да они већ неко време подржавају напоре за јачање владавине права на Косову.

-Радили смо са правосуђем и владом на спровођењу функционалног прегледа целокупног правосудног система, као и његовог рада на процјени опција за спровођење процеса провере за правосуђе. Тако да ми је драго да видим напредак. Али у свакој земљи у којој постоји такав систем провере, то је увек деликатан процес који захтева разборитост да би се успешно применио. Из тог разлога, охрабрили смо владу да се о томе консултује са Венецијанском комисијом и да пажљиво саслуша забринутост других медјународних партнера- казао је британски амбасадор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:40