/ - ANA BRNABIć
13/12/2022 u 14:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić: Međunarodna zajednica čuje Srbe samo kada su na barikadama

Aktuelna kriza na Kosovu i Metohiji svakako može da ugrozi sve, ne samo naš nivo investicija SAD, može da ugrozi sve ono za šta smo radili od 2013. godine, poručila je ona

Srbe međunarodna zajednica čuje samo kada su na barikadama, rekla je predsjednica Vlade Ana Brnabić u odgovoru na pitanje N1 da li ima savjet za Srbe koji su na barikadama na sjeveru Kosova.

Brnabić je istakla da za njih nema apel, jer joj je teško da im se obraća iz udobne pozicije u Beogradu. Ipak, naglasila je da zbog aktuelne krize na Kosovu, Srbija može mnogo toga da izgubi.

-Aktuelna kriza na Kosovu i Metohiji svakako može da ugrozi sve, ne samo naš nivo investicija SAD, može da ugrozi sve ono za šta smo radili od 2013. godine. Nivo investicija, ukupnu stopu nezaposlenosti, rast plata i penzija. Ja sam rekla nekoliko puta, imamo toliko toga da izgubimo, ali je teško kada sa druge strane imate nekog ko nema ništa da izgubi. Nemam apel za Srbe, osim da imaju strpljenje i pokažu veću fleksibilnost, ali kako ja to mogu da kažem iz udobnosti Beograda. Pošaljete dijete u vrtić, ono je u vrtiću s drugarima, ima popodnevnu dremku i upadnu im u vrtić do zuba naoružani specijalci. Pa kako biste se vi kao roditelji osjećali. Šta je vama signal, da niste bezbjedni, da nisu djeca bezbjedna u vrtiću, da li biste vi bili na barikadama. Srbe međunarodna zajednica čuije i sluša samo kada su na barikadama. Što se tiče Dejana Pantića, zgrožena sam kako se Priština odnosi, to je samo jedan od primjera kako se odnose prema Srbima na Kosovu. imali smo najmanje tri takva hapšenja“, rekla je premijerka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da bi ukidanje bezviznog režima građanima Srbije za putovanja u EU bilo bez presedana i da ne misli da realno postoji takva mogućnost.

-Ne mislim da realno postoji takva mogućnost. To bi bilo bez presedana. To ne bi bilo u skladu sa evropskim vrijednostima ni međunarodnim pravom, tako da ne vjerujem da smo mi blizu toga- rekla je Brnabić novinarima na predstavljanju istraživanja Američke privredne komore o poslovnoj klimi u Srbiji i povjerenju investitora.

Predstavnički dom holandskog parlamenta, kako su prenijeli beogradski mediji, usvojio je 8. decembra rezoluciju kojom poziva svoju vladu da se u Briselu založi za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju, ukoliko se Srbija ne usaglasi sa viznom i spoljnom politikom Evropske unije, odnosno ako ne uvede sankcije Rusiji.

Za eventualnu odluku o suspenziji bezviznog režima za neku od zemalja sa „bijele šengenske liste“ potrebno je da Evropska komisija razmotri situaciju na terenu i da sačini preporuku, a potom da za to glasa kvalifikovana većina zemalja članica EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:18