/ - FOTO YOUTUBE NOVO JUTRO
06/02/2023 u 09:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić: Nedopustivo je da se Srbi na Kosovu i Metohiji tretiraju kao manjina

Nedopustivo je da nacionalne manjine u Srbiji tretiraju Srbe sa KiM kao manjinu, poručila je Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je nedopustivo da pojedini predstavnici nacionalnih manjina iz centralne Srbije tretiraju Srbe na Kosovu i Metohiji kao manjinu, jer je Kosmet automna pokrajina Republike Srbije.

Brnabić je, komentarišući sastanak Aljbina Kurtija, Šaipa Kamberija i Sulejmana Ugljanina u Prištini, istakla da je to s jedne strane pokušaj da se destabilizuje centralna Srbija, a s druge strane, pokušaj manipulacije oko Zajednice srpskih opština i traženja da tako nešto postoji na teritoriji centralne Srbije, prenose Nezavisne.

- To je neuporedivo- istakla je Brnabić, gostujući na RTS-u.

Naglasila je da je tužno kada čuje neke predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine, ne sve, nego pojedine predstavnike, koji pokušavaju da sličan mehanizam implementiraju na teritoriji centralne Srbije. "Nikako nije jednako i isto", istakla je premijerka.

Ukazala je na to da se u Savetu Evrope u Strazburu o Srbiji govori kao o zemlji sa najvećim pravima za nacionalne manjine i navela da se u Srbiji poštuju nacionalne manjine, da imaju nacionalne savete i da učestvuju u političkom, društvenom životu i ekonomskom životu.

Nepojmljivo je da neko kaže da Srbi na KiM imaju veća prava, kako zbog uslova u kojima žive, ali i zato što Srbi na Kosmetu nisu manjina, kazala je Brnabić, ističući da Srbi ne mogu da se tretiraju kao nacionalna manjina na KiM.

- Nedopustivo je da nacionalne manjine u Srbiji tretiraju Srbe sa KiM kao manjinu- poručila je Brnabić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:29