Ana Brnabić / - IZVOR: SRBIJA.GOV.RS
15/04/2023 u 12:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić o Beogradu i Prištini: Trenutno samo druga strana ima obavezu

Ona je podsjetila i da će za nekoliko dana, 19. aprila, biti tačno 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma čija je okosnica ZSO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za Blic.rs da u ovom trenutku, kada je riječ o primjeni evropskog predloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, samo druga strana ima obavezu, a to je da formira Zajednicu srpskih opština, u skladu sa Briselskim sporazumom.

-Mi nastavljamo da budemo konstruktivni. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je učestvovao u tehničkim razgovorima u Briselu gdje je postignut izvjesni napredak po pitanju nestalih lica- podsjetila je ona.

-Sve u svemu, u ovom trenutku, bez obzira na sve laži koje ovdašnja opozicija plasira u javnosti, u nedostatku prave agende, lopta je kod Prištine i prva tačka na dnevnom redu je formiranje ZSO- rekla je Brnabić.

Ona je podsjetila i da će za nekoliko dana, 19. aprila, biti tačno 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma čija je okosnica ZSO.

-Slušajući brojne predstavnike međunarodne zajednice, ZSO je maltene tu, samo što nije, biće formirana, mora biti formirana, sa Aljbinom Kurtijem ili bez njega, međutim, situacija na terenu je sve gora- upozorila je Brnabić.

-Kako bi izbjegao obavezu formiranja ZSO, Kurti ponovo intenzivira provokacije, Srbe maltretiraju, na njih pucaju, ruše se srpska groblja, na udaru su ponovo crkve, nelegalno im se oduzima imovina. Moje pitanje međunarodnoj zajednici, a prije svega EU jeste – kako je uopšte moguće da EU garantuje neki sporazum koji jedna strana ni nakon 10 godina nije implementirala-istakla je premijerka.

Brnabić smatra da opozicija napada Vladu i predsjednika Srbije  Aleksandra Vučića povodom Kosova i Metohije, jer nema pravu političku agendu, pa pokušava da napravi svoj program baziran na svjesnoj obmani građana.

Njihova „bojazan“ je lažna, rekla je ona, dodajući da Aleksandar Vučić nikada neće preći crvene linije i da „djeluje da je njima žalije što ništa neće da potpiše, nego političarima u Prištini“.

-Svi oni su pokazali narodu šta umiju, koliko su radni i vredni, i kakva im je vizija Srbije. Tokom njihove vlasti borili smo se da ne budemo poslednji po platama u regionu, da ne pričam o dometima spoljne i unutrašnje politike, zatvorenim muzejima, rasprodatim resursima – od bioskopa do vodoizvorišta- rekla je ona.

-Da budem sasvim iskrena, njihovi „pozivi“ na izbore mi zvuče prilično neubedljivo, govore o izborima, a nadaju se da ih neće biti. Mi iz Srpske napredne stranke smo spremni za izbore-rekla je Brnabić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:41