Ана Брнабић / - РТРС
01/07/2022 u 11:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Brnabić: Suština najnovijih poteza Prištine u maltretiranju Srba na Kosovu

Posjeta crnogorskog premijera Dritana Abazovića je bila dobra, pozitivna, pokrenuli smo neka važna pitanja, navela je premijerka

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da suština najnovijih poteza Prištine nije u registarskim tablicama, već u stalnom maltretiranju i teroru nad Srbima na Kosovu i Metohiji, prenosi N1.

Srbija se ne ponaša licemjerno i jedina je zemlja koja se drži međunarodnog prava, rekla je Brnabić za TV Prva i ukazala da izjava portparola Evropske komisije Petera Stana potvrđuje sve što je govorio Aleksandar Vučić prije dva dana.

-Iznenadila sam se kad sam slušala konferenciju za novinare predsjednika Vučića prije dva dana, je je bio „nikad oštriji, ali i nikada iskreniji“. Sve što je rekao - sve stoji, sve je apsolutna istina. Ne postoji niko ozbiljan ko može da spori ijednu riječ i tezu iz njegovog obraćanja- rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da se međunarodna zajednica ponaša licemjerno kada govori o nepovredivosti teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, aludirajući na Ukrajinu, dok niko ne pominje da su pogriješili u slučaju Srbije.

-Srbija se ne ponaša licemjerno ni prema kome i mi smo jedini koji u potpunosti pošuje međunarodni pravo i prinicip teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država nepovrediva u slučaju i Ukrajine i Srbije- rekla je Brnabić.

-Radimo na tome da obezbijedimo sve što nam je potrebno za zimu- navela je Brnabić i podsjetila na dogovore o gasnim skladištima u Mađarskoj, dok je sada fokus na uvozu uglja. Imamo još mnogo posla do toga da kažemo - sve je u redu- rekla je Brnabić i istakla da će biti "malog" usklađivanja cijene struje zbog troškova za obnovljive izvore energije, ali tako da ne bude udar na životni standard građana.

Brnabić je ponovila da će penzije biti uvaćena za 19,2 odsto, dok će se gledati da povećanje plata u javnom sektoru bude dvocifreno, kao i rast minimalca.

-Posjeta crnogorskog premijera Dritana Abazovića je bila dobra, pozitivna, pokrenuli smo neka važna pitanja i Srbija je sve uradila što je bilo do nje za uspostavljanje direktnog platnog prometa između dvije države- navela je premijerka.

Brnabić je konstatovala da je Abazović imao i dobar sastanak sa patrijarhom Porfirijem, da je nacrt Temeljnog ugovora dobro prihvaćen, što bi bila istorijska stvar.

Ona podsjeća da je bilo mnogo otvorenih pitanja u odnosima dvije države, ali da sada vjeruje da postoji iskrena namjera da postanu veoma dobri.

Upitana da li će uzvratiti posjetu Podgorici, Brnabić je rekla da bi to volela, ali je želja pedsjednika Repubike da Srbija što prije dobije novu vladu i red bi bio da se sačeka premijer u punom mandatu za takvu posjetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
10. avgust 2022 15:50