Ненад Чанак / - фото: Принтскрин
19/09/2021 u 15:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чанак: Ако се ЦГ или БиХ десекуларизују готово је, српски националисти су увијек мислили да је Југославија ‘велика Србија’

Напоменуо је да данашња Босна и Херцеговина стога мора бити реформирана да би могла опстати

Предсједник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак изјавио је да Босна и Херцеговина и данашња Црна Гора, за коју је казао да је угрожена, представљају суштинско питање оне мале разлике између опстојања могућности нормалног живота и пакла, јавља  Al Jazeera.

-Српски националисти су увијек мислили да је Југославија суштински ‘велика Србија’ са лажном личном картом, да су југославенске републике и покрајине практично ратни плијен побједника из Првог свјетског рата и да је све то простор који природно има у себи предиспозицију да буде простор којим доминира политичко српство- казао је он, као уводничар сесије “Круга 99” одржаној у онлине формату.

Коментаришући политичко уређење Босне и Херцеговине, истакао је да је потпуно погрешно бХ. ентитет Република Српска називати “републиком”, преноси Анадолија.

Идемо у клерофашистичку теритократију

-Етничке подјеле у Босни и Херцеговини служе само томе да се покаже оно што је [члан Предсједништва Босне и Херцеговине и предсједник Савеза незавусних социјалдемократа – СНСД] Милорад Додик као еманација зла у Босни и Херцеговини изговорио прије неки дан, а то је: ‘Ово како живимо је доказ да не можемо да живимо заједно.’ То је злослутно подсјећање на ријечи Радована Караџића, ратног злочинца осуђеног на доживотну робију због својих ужасних недјела: ‘Ми са њима више не можемо живјети.’ Управо због тога Босна и Херцеговина мора опстати, као интегрална, јединствена и грађанска- истакао је Чанак.

-Босна и Херцеговина, као и Војводина, као и Црна Гора, не могу постојати друкчије него као простори равноправних грађана, равноправних народа и равноправних вјерских заједница, које су све редом одвојене од државе огромним зидом, јер ако ли се десекуларизује било која од тих држава, готово је. Идемо у клерофашистичку теритократију- појаснио је Чанак.

Рат у БиХ није завршен само је прекинут’

-Када погледате читаво уређење Босне и Херцеговине, читаву постдејтонску Босну и Херцеговину, потпуно је јасно да сјеверна Босна и Херцеговина, која се врло амбициозно назива Република Српска, кажем амбициозно јер називати нешто што је ентитет ‘републиком’ је потпуно погрешно, јер даје погрешан утисак да су капацитети тог ентитета много већи него што по Уставу јесу- рекао је Чанак.

"Стварањем ове и овакве Босне и Херцеговине рат није завршен, он је само прекинут, јер рат да би се завршио морају бити уклоњени разлози његовог почетка, а разлози почетка нису уклоњени нити стварањем дејтонске Босне и Херцеговине, нити су уклоњени у самој Србији.”

Напоменуо је да данашња Босна и Херцеговина стога мора бити реформирана да би могла опстати.

"Не може овако опстати, као стални таоц узајамно храњених национализама, као вјечита тема и вјечита жртва великосрпских идеја са истока и великохрватских идеја са запада. Идеја о стварању трећег ентитета у Босни и Херцеговини још једна је од тих бастардних идеја које опстајавају као идеје о етничким подјелама у Босни и Херцеговини.”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:16