/ Shutterstock
17/01/2024 u 20:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Centralna banka Кosova povlači iz opticaja novčanice od 500 eura

Prištinski portal Indeksonlajn navodi da „nadležne institucije sada pokušavaju da stave pod kontrolu promet novca uvezenog iz Srbije“

Centralna banka Кosova (CBK) odlučila je danas da povuče iz opticaja novčanice od 500 eura, a ta uredba stupiće na snagu 1. februara, piše portal Kossev, a među zaključcima CBK navodi se da "nijedno fizičko ili pravno lice ne može ponuditi usluge deponovanja ili podizanja gotovine" bez dozvole CBK.

Istovremeno, prištinski portal Indeksonlajn navodi da „nadležne institucije sada pokušavaju da stave pod kontrolu promet novca uvezenog iz Srbije“.

„Bankarske i nebankarske finansijske institucije, dužne su da obustave ponovni promet postojeće novčanice u iznosu od 500 eura“, navela je danas Centralna banka Kosova.

Dalje se navodi da je „uvoz i izvoz euro novčanica i kovanog novca i drugih valuta u Republici Kosovo“ isključivo pravo CBK.

„U cilju sprečavanja unošenja falsifikovanog novca, fizička i pravna lica koja ne obavljaju finansijsku djelatnost, dužna su da prijave kovanice ako nose više od 100 komada/jedinica bez obzira na količinu“, navodi se u zaključcima CBK.

„Nijedno fizičko ili pravno lice ne može ponuditi usluge deponovanja ili podizanja gotovine preko bilo koje lokacije – fizičkom uslugom, ili putem bilo kog uređaja ili mašine koju koristi klijent, na ime pružanja finansijskih usluga – bez posjedovanja licence i ovlašćenja CBK Kosovo“, dodaje se.

Nijedno fizičko ili pravno lice ne može da uvozi i da bude opremljeno tehničko-elektronskim mašinama za usluge podizanja i deponovanja novca, ako nije licencirano kao finansijska institucija za obavljanje bankarskih poslova, ili nebankarska finansijska institucija sa licenciranim uslugama za elektronski novac i usluge plaćanja.

„Ovaj posao se radi u saradnji sa jedinicama kosovske policije i carine“, navodi izvor Indeksonlajna i dodao da je CBK zatražila od finansijskih institucija, koje posluju u područjima naseljenim Srbima, da svaki novac koji pristigne prijavljuju na Kosovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je iz Davosa „upad u poštanske štedionice“, odnosno da Priština razmatra ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:37