/ - SKRINšOT, INSTAGRAM ALEKSANDAR VUčIć
31/03/2023 u 23:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Četiri desničarske stranke podnijele krivičnu prijavu protiv Vučića

Podsjećamo, desno orijentirane parlamentare stranke opozicije i njihove pristalice protestovale su ispred zgrade Vlade Srbije zbog protivljenja Sporazumu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Protiv Aleksandra Vučić, predsjednika Srbije,  podnesena je krivična prijava koju su dostavile četiri desno orijentisane parlamentarne stranke u Srbiji zbog, kako navode, činjenja krvičnog djela "prizananja okupacije i prihvatanja evropskog plana za Kosovo", prenosi Avaz.ba.

Dvadeset osam opozicionih zastupnika iz redova Dveri, Novog DSS-a, Zavetnika i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije predalo je prijavu tužilaštvu u Beogradu. U njoj navode da je Vučić, prihvatanjem evropskog plana za Kosovo, počinio krivično djelo "priznanje okupacije".

Obratit će se Ustavnom sudu Srbije

- Mi smo riješili da provjerimo pravosudne institucije Srbije, da provjerimo postoji li samostalno tužilaštvo i da li će postupati po ovoj krivičnoj prijavi, jer ni najviši državni funkcioneri ne mogu biti zaštićeni od krivičnog gonjenja za učinjena krivična djela - kazao je Lider pokreta Dveri Boško Obradović,.

Dodao je da će se sljedeće sedmice na isti ovaj način obratiti i Ustavnom sudu Srbije, kao najvišoj pravosudnoj instituciji.

Zastupnik iz stranke Zavetnici Zoran Zečević rekao da je ovo borba za prava svakog građanina, radnika i seljaka i svih ljudi koji žive i namjeravaju da se vrate u Srbiju, dok je predsjednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije Vojislav Mihailović poručio da će državotvorna opozicija nastaviti da brani Ustav i teritorijalnu cjelovitost Srbije, prenosi Tanjug.

Održali proteste

Podsjećamo, desno orijentirane parlamentare stranke opozicije i njihove pristalice protestovale su ispred zgrade Vlade Srbije zbog protivljenja Sporazumu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Pokret Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu kraljevine Srbije saopštili su tada da će okupljanja i blokade sjedišta gradskih uprava biti organizovane i u gradovima širom Srbije.

Oni su tada tražili ostavku predsjednika Srbije i Vlade, te raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima. Učesnici skupa su nosili transparente "Srbija pamti", "Vučiću ostavka", "Ne kapitulaciji" i "Nikad NATO".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 23:03