/ - FOTO: MUP RS /SCREENSHOT
19/02/2022 u 17:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Четири сценарија нестанка Матеја Периша: Да ли је уопште упао у ријеку?

Матејев телефон лоциран је, два и по сата након што је наводно ушао у воду, у близини Великог ратног острва

Потрага за Сплићанином Матејем Перишем у Београду траје већ више од мјесец дана, откако је истрчао из клуба Готик у Бетон хали. Камере су га снимиле последњи пут како прилази Сави код ресторана Саванова, због чега је прочешљана ријека, али до сада без икаквих резултата. Имајући у виду да свих ових дана тијело није испливало, поставља се питање да ли је Периш евенутално отишао другим путем и шта је затим могло да му се догоди, пише Nova S.

Закључак да је Периш последњи пут виђен на обали Саве, те да се на последњем снимку сигурносне камере види како се спушта до платформе код ресторана Саванова, услједио је након што су полицајци реконструисали видео записе са сигурносних камера локала и објеката поред којих се кретао кобне вечери.

Међутим, како се не види тренутак када Периш заиста улази у Саву, нити се на снимку види било какав покрет који би на то несумњиво могао указивати, остављено је простора за претпоставку да је Периш отишао неким другим путем.

Чак ни видео-запис, на ком се наводно види неко како плива или нешто плута на површини воде, иако је потврђена његова аутентичност, није сигуран указатељ да би то могао бити Периш, а у прилог томе да Периш, или макар његов телефон на крају нису завршили у води, говори податак произвођача телефона који каже да, након што се уређај поквасти, максимално пола сата може одавати сигнале базних станица.

Матејев телефон лоциран је, два и по сата након што је наводно ушао у воду, у близини Великог ратног острва.

Попео се степеницама у дјелу који се не види на камери

Када Периш трчећим кораком стигне до ресторана Саванова, његова моторика могла би да укаже на то да је стигао на коначну дестинацију на коју се упутио. Тада више не трчи, већ лаганијим ходом обилази ресторан, а затим се спушта до степеница гдје, придржавајући се једном руком за ограду на лијевој страни платоа, силази доље.

Шта се после тога дешавало није познато, а како је снимак лошијег квалитета, не може се тврдити да је уопште ушао у воду, јер се не види никакво помјерање на површини. Због тога су многи помислили да се Периш поново попео уз степенице али у дјелу који се не види на камери и да је свој пут наставио даље.

Отмица

Иако је, због свих карактеристика које иначе прате отмице, мало вјероватно да га је неко заиста киднаповао, није искључена могућност да се то догодило, макар уколико питате оне који овај случај прате од првог дана.

Уистину, неко би до сада морао да тражи новац за његов откуп, уколико би се овај случај посматрао као "класична отмица", мада имајући у виду да су појединости из Перишевог живота остале у сјенци, да ни његови пријатељи нису стали пред камере, те да се и полиција готово и не оглашава, свакако се не може  у потпуности искључити ни ова опција.

Покупио га глисер

Имајући у виду да је последњи кадар полицијске реконструкције тренутак када се спушта на платформу код ресторана Саванова, те да је ријеч о веома прометном дјелу Саве, не искључује се могућност да га је неко кобне вечери "покупио" на платформи, а посебно имајући у виду да гости разних кафића, сплавова и клубова на води пристају код објеката који за то имају могућност, неретко кратко бораве у локалу, а затим оду даље својим пловилом.

Такву сцену могао је да види барем једном у животу свако ко се икада задесио на било ком београдском сплаву, због чега није искључено да је и овог пута неко пристао код платформе. Овакав случај није немогућ, посебно јер се само неколико десетина метара ниже налази пристаниште бродова, због чега је ријека прилично дубока на том потезу.

Такође, ову тезу додатно потпирује и податак да је Периш био скипер у Хрватској, да је на бродовима радио у сезони и да је желио да напредује у тој сфери, као и то да је последња особа са којом се Периш чуо, Сплићанка Маја Сопта, такође из те сфере, те је евидентно да се кретао у тим круговима. Осим тога, интересантан је податак и да је путања којом је Периш трчао идентична оној коју понуди Гугл мапа када се у њу унесу Готик као почетка и Саванова као крајња дестинација.

Желио да нестане

Једна од могућности која се провлачи данима јесте и она у којој Матеј Периш једноставно жели да нестане, да оде без трага и без јављања. Имајући у виду да се ради о одраслој особи, то је могућност коју полиција проверава након што заприми пријаву о нестанку неког лица, додуше у случају да је заинтересована да се дубље бави случајем.

Због чега би се Периш одлучио на такав потез, у овом тренутку је тешко одгонетнути, као и то због чега би своју породицу оставио у туги и бризи. И то би била само још једна мистерија у низу када је ријеч о овом младићу јер су готово сви детаљи о његовом животу, о томе шта се дешавало у Готику, шта га је натерало да трчи, су у измаглици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:08