Ивица Дачић / - FOTO: KOSOVO ONLINE
27/04/2023 u 19:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Ne postoji način da Kosovo postane članica UN

Dačić je istakao da je prije svega neophodno da se svi dosadašnji dogovori, još od Briselskog sporazuma, koji je potpisao prije 10 godina zajedno sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, dosledno i u potpunosti sprovedu

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas u svom obraćanju u Savjetu bezbjednosti UN da Srbija ne može i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova niti će prihvatiti da Kosovo postane članica UN.

On je rekao da je priznanjem Kosova otvorena Pandorina kutija u međunarodnim odnosima koja je dovela do ozbiljnih turbulencija u međunarodnim odnosima, podjela među državama, globalno i u međunarodnim organizacijama

- Petnaest godina 15 godina od proglašenja tzv. nezavisnosti, želim da vam jasno i precizno kažem: 28 zemalja je povuklo priznanje i od 193 članice 84 priznaju Kosovo, dame i gospodo, ne postoji način da Kosovo postane članica UN - rekao je Dačić.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti, na kojoj se raspravlja o izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na KIM, rekao da je sa druge strane dogovorima iz Brisela od 27.februara i Ohrida od 18. marta, uz posredovanje Evropske unije, očuvan momentum u pokušajima normalizacije odnosa.

Dačić je istakao da je prije svega neophodno da se svi dosadašnji dogovori, još od Briselskog sporazuma, koji je potpisao prije 10 godina zajedno sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, dosledno i u potpunosti sprovedu.

Takođe, ističe, potrebno je da se što prije formira Zajednica srpskih opština, jer je to jedini mogući mehanizam zaštite prava i bezbjednosti srpske zajednice na KiM.

- U ovoj istoj sali prije 10 godina 14. juna 2013. održana je sjednica SB UN posle potpisivanja Briselskog sporazuma, gdje je on ocijenjen kao istorijski važan dokument. Tadašnji generalni sekretar UN Ban Kimun je u svom izvještaju napisao da sporazum predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština sa statutom i okvirom nadležnosti. Tadašnja šefica Misije SAD Suzan Rajs je izjavila da Sporazum potvrđuje dalekosežnu lokalnu samoupravu za etničke Srbe na sjeveru. Šef francuske delegacije Briens rekao je da Kosovo mora da obezbijedi buduću zajednicu sa suštinskom autonomijom u oblastima gdje Srbi čine većinu. I šta se desilo za ovih 10 godina? Ništa - rekao je Dačić.

On je naglasio da je "surova istina" da je, za proteklih 20 godina, KiM od multietničke sredine postala gotovo etnički čista teritorija i ponovio da je u Prištini živjelo više od 40.000 Srba, a da ih danas ima manje od 100, kao i da je u Prizrenu u kome je rođen, a za koji mu je potrebna dozvola za posjetu, ranije živjelo više od 10.000 Srba, a da ih je danas ostalo dvadesetak.

Kako je rekao strateško opredjeljenje Srbije je punopravno članstvo u Evropskoj uniji, Srbija dijeli i promoviše evropske vrijednosti i zalaže se za dosledno poštovanje osnovnih normi međunarodnog prava, poštujući temeljne principe na kojima su uspostavljene Ujedinjene nacije.

- U tom smislu, opredeljeni smo procesu pronalaska održivog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, što smatramo strateškim interesom za čitav region, Evropu, ali i širu geopolitičku sliku - rekao je Dačić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:25