/ SKRINšOT YOUTUBE: AL JAZEERA BALKANS
01/12/2022 u 21:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Polako se gubi smisao postojanja OEBS

Šef diplomatije Srbije je kazao da je spreman da aplaudira kada se sa same strane bude govorilo da su Krim i Donjeck dio Ukrajine i ističe da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine

Polako se gubi smisao postojanja jedne organizacije kakva je OEBS, ocijenio je danas šef srpske diplomacije Ivica Dačić, koji u poljskom gradu Lođu učestvuje na 29. Ministarskom savjetu OEBS, prenosi RTV.

Dačić je postavio pitanje svrhe postojanja takvih međunarodnih foruma, kada na njemu ne učestvuje svi predstavnici, aludirajući na to da je Poljska zabranila dolazak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, prenosi Kosovo onlajn.

"OEBS nije isti bez svih država, od Vankuvera do Vladivostoka. Mislim da polako prelazimo granicu svrhe postojanja jedne ovakve organizacije, gdje nikoga ne sluša i gdje nijedna odluka nije obvezujuća, gdje na kraju krajeva nikakve odluke i ne mogu da budu donijete, jer je za to potreban konsenzus. To je jedna potpuna paraliza rada međunarodnih organizacija", istaknuo je Dačić.

Šef diplomatije Srbije je kazao da je spreman da aplaudira kada se sa same strane bude govorilo da su Krim i Donjeck dio Ukrajine i ističe da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ja ću reći da je Kosovo Srbija, ali nisam siguran da ću dobiti isti aplauz. To dovoljno govori o dvostrukim standardima", naglasio je Dačić.

Podsjetio je da je bivša SFRJ bila zemlja osnivač OEBS-a i ocijenio da bi govor, koji je u Helsinkiju 1975. godine održao Josip Broz Tito, i dalje bio aktuelan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:15