Ивица Дачић / - Фото: Танјуг
02/03/2022 u 09:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Дачић: Србија по питању санкција Русији неће усклађивати политику са ЕУ

Дачић је изјавио и да „обавеза усклађивања спољне политике са политиком ЕУ треба да буде постепена до уласка у ЕУ“, што, како је навео, Србија не очекује у блиској будућности.

Предсједник Скупштине Србије у техничком мандату Ивица Дачић изјавио је данас да се, поводом руске инвазије на Украјину, од Србије очекује "да се сврста на нечију страну", укључујући и усклађивање спољне политике са Европском унијом, али је оцијенио да то није српски интерес.

Дачић је за РТС изјавио и да „обавеза усклађивања спољне политике са политиком ЕУ треба да буде постепена до уласка у ЕУ“, што, како је навео, Србија не очекује у блиској будућности.

-  Да ли нам гарантују да ћемо сутра ући у ЕУ? Не, него за десет, 15, 20 година. Па добро, и ми ћемо нашу спољњу политику ускладити за десест 15, 20 година -  рекао је Дачић.

Додао је да ЕУ тражи да Србија уведе санкције Русији "која највише штити наш државни и национални интерес". "У том смислу се полази од својих интереса, а ми немамо уопште интересе да водимо политику у складу интереса истока или запада, већ у складу са нашим државним интересом", рекао је он.

Дачић је оцијенио да Србија уважава ставове ЕУ о "поштовању принципа територијалног интегритета", као и да "није добро" што је Русија нарушила територијални интегритет Украјине.

Дачић, који је и предсједник Социјалистичке партије Србије (СПС), је навео и да је предизборна кампања за изборе заказане за 3. април мањег интензитета због рата у Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 06:35