Болница у Требињу / - РТРС
22/09/2023 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Detalji eksplozije u Trebinju: Namjera je bila da što više odjekne

Okružni javni tužilac, nakon izlaska na teren i preduzetih prvih aktivnosti, slučaj je okarakterisao kao krivično djelo izazivanje opšte opasnosti

Eksplozivna naprava ručne izrade aktivirana je u četvrtak popodne u krugu Bolnice Trebinje, a osim neznatne materijalne štete koja je pričinjena, drugih posljedica nije bilo.

Okružni javni tužilac, nakon izlaska na teren i preduzetih prvih aktivnosti, slučaj je okarakterisao kao krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Portparol Okružnog javnog tužilaštva Trebinje Srđan Vukanović je potvrdio da se sve dešavalo oko 16 časova, kada su poziv o eksploziji zaprimili u Policijskoj upravi Trebinje, čiji su službenici, zajedno sa tužiocem, odmah izašli na lice mjesta.

"Uviđajem je konstatovano da je došlo do aktiviranja improvizovane eksplozivne  naprave ručne izrade, a sa terena su izuzeti tragovi, odnosno fragmenti koji će biti poslati na vještačenje, kako bi se utvrdilo na kojem je principu aktivirana i o kakvoj se napravi radi", kazao je Vukanović, dodajući da će se preduzimati i ostale mjere i radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti ovoga krivičnog djela.

Iako će nastavak istražnih radnji podrazumijevati i izuzimanje materijala sa snimljenog video-nadzora bolnice, u ovom dijelu objekta nema kamera, ali se može utvrditi ko se sve i u kojem vremenu kretao prema ovom pravcu zgrade.

Eksplozivna naprava je vjerovatno postavljena upravo na ovo mjesto smišljeno, jer je zaklonjenije od ostalih i aktivirana je ispod stepeništa u namjeri da se više čuje njen odjek nego da nanese bilo koji vid štete, s obzirom na to da je jako odjeknula, ali je šteta neznatna - sa samo nekoliko centimetara oštećenja površinskog sloja fasade.

U ugostiteljskom objektu koji se nalazi u blizini ovoga mjesta, gdje inače nema nijedno bolničko odjeljenje, već su u pitanju prostorije u kojim samo povremeno ordiniraju gostujući ljekari radi pregleda pacijenata, kažu da je odjeknulo jako, ali to nije frekventno mjesto, pa u blizini nije ni bilo nikoga.

"Mjesto je zaista skrovito, ispod stepeništa koje je u izgradnji i koje je moglo zaštititi od eventualnog većeg rasprskavanja, ali, osim zvučnog efekta - šteta je samo na fasadi i to, kako vidite, da takvu štetu na ovim novim demit fasadama mogu i ptice iskljucati", kazao nam je jedan od gostiju kafane koji je juče bio ovdje čekajući pregled.

U dijelu Bolnice Trebinje koji se nalazi na drugoj strani objekta mnogi nisu ni čuli  eksploziju, pa je i u četvrtak, a u petak pogotovo, sve funkcionisalo kako treba i nijednog momenta nije prekidan rad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:05