/ - PETAR PETKOVIĆ - FOTO: YOUTUBE KOSOVO ONLAJN
03/05/2024 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Direktoru Kancelarija Vlade Srbije za KiM zabranjeno da posjeti Kosovo

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je njenom direktoru Petru Petkoviću vlast u Prištini zabranila da poseti Kosovo i Metohiju za Uskrs.

Petković je, kako se navodi u saopštenju, planirao da za Uskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, jutarnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom posjeti i manastir Draganac, prenosi Nova.rs.

- Iako je posjeta bila isključivo vjerskog karaktera i obuhvatala isključivo posjete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve, u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posjetu zabranile - navodi se u saopštenju.

Petković: Kurti jedini krši dogovore

Kancelarija je navela da kosovski premijer Aljbin Kurti već više od godinu dana brani Petkoviću da posjeti Kosovo i Metohiju, navodeći da su te zabrane „bez ikakvog osnova, kao i da predstavljaju direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, posebno kada je riječ o glavnom pregovaraču srpske strane u Dijalogu“.

- Oficir za vezu Beograda poslao je privremenim institucijama u Prištini najavu o posjeti direktora Petkovića na vrijeme i u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima, ali Priština nastavlja da jednostrano krši sporazume i poništava sve tekovine dijaloga u Briselu -  dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 04:45