фото: Скриншот / - фото: Скриншот
05/02/2022 u 13:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Добио највише гласова: Никола Тесла на хрватском еуру

- Лик Николе Тесле добио је највише гласова. Одабрани мотиви су шаховница, географска карта, куна, Никола Тесла и писмо глагољице - рекао је Пленковић

На данашњој сједници Националног вијећа за еуро представљен је одабрани дизајни националне стране хрватских кованица еура и цента.

 - Када Хрватска усвоји еуро на кованицама ће бити дизајн мотива који ће представљати Хрватску -  рекао је Пленковић на почетку седнице.

 - Лик Николе Тесле добио је највише гласова. Одабрани мотиви су шаховница, географска карта, куна, Никола Тесла и писмо глагољице -  рекао је.

На два еура биће географска карта, на еуру куна, на 50, 20 центи Никола Тесла, на мањим апоенима цента биће глагољица.

Прворангиране приједлоге прихватило је и Веће Уније, рекао је премијер и честитао ауторима Ивану Шиваку, Стјепану Прањковићу, Ивану Домагоју Рачићу и Маји Шкрипељ, преноси Дневник.хр.

На кованици од два еура биће угравиран и Гундулићев стих “О лијепа, о драга, о слатка слободо”.

Фрка Петешић презентовао је изглед кованица и поздравио аутора Ивана Шивака који је присутан на сједници.

Гувернер Хрватске народне банке (ХНБ) Борис Вујчић додијелиће награде ауторима најуспјешнијих дизајнерских рјешења хрватских еурокованица.

За разлику од новчаница еура, које су једнаке у свим чланицама еуроподручја, ковани новац еура и цента носи информацију земље која га је издала те на наличју приказује националне симболе те земље.

ХНБ је у августу прошле године расписао конкурс за избор дизајна националне стране еврокованица, а након завршеног процеса одабира и одлуке Савјета ХНБ-а, гувернер Вујчић ће додијелити награде ауторима најуспјешнијих рјешења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:35