Милорад Додик / - РТРС
06/01/2022 u 06:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Ако ми се нешто деси, знајте да су то урадили Американци и Британци

Он је назвао лажима све оптужбе о корупцији, које су наведене у обазложењу санкција које су му уведене, истичући да се против њега не води ниједан процес у правосудним институцијама због корупције

Српски члан Предсједништва БиХ и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио да санкције, које су му данас увеле Сједињене Америчке Државе, представљају директно мијешање у унутрашње ствари БиХ и Републике Српске.

- САД јесу велика држава, али јесу и велики лажови. Они су на страни муслимана и заједно са њима и Партијом демократског прогреса (ПДП) и дијела Српске демократске странке (СДС) бирали су коме ће наметнути санкције - казао је Додик после седнице Извршног одбора СНСД-а.

Према његовим ријечима, Американцима смета то што је Република Српска стабилна, а „не смета то што Федерација БиХ три године после избора није изабрала нову владу и што Хрвати немају свог легално изабраног представника у Председништву БиХ“.

- Ако би се БиХ распала, а очигледно ће се распасти, РС је једина која може да функционише - казао је Додик.

Он је назвао лажима све оптужбе о корупцији, које су наведене у обазложењу санкција које су му уведене, истичући да се против њега не води ниједан процес у правосудним институцијама због корупције.

Дематовао је било какву пословну повезаност са бањалучком телевизијом, истичући да он „никада није покушао утицати на уређивачку политику било ког медија“.

„Лажовом“ је назвао и америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона, као и Високог представника у БиХ Кристијана Шмита, који, према његовом мишљењу, није Високи представник, јер није именован у Савјету безбедности БиХ, а омаловажио је и Велику Британију констатацијом – „ко шта њих пита“.

Навео је да је лицемјерно то да администрација америчког предјседника Џозефа Бајдена њега оптужује за корупцију, а да је, како је казао, Бајденова породица умијешана у корупцију.

- Што се тиче Американаца, остало је још да ме убију. Ако ми се нешто деси, знајте да су то урадили Американци и Британци -казао је Додик.

Даље је рекао да се данас чуо са предсједником Србије Александром Вучићем, који му је рекао да „неће стати иза тих санкција“, додавши да ће се после божићних празника састати са Вучићем у Београду.

Додао је да он није Република Српска, те да би евентуално увођење санкција целој РС значило дефинитиван крај БиХ и отворило пут ка самосталности тог БХ ентитета.

Додик је казао да ће наставити да води своју политику, најавивши да ће већ током овог мјесеца бити донијет закон о успостављању Високог судског и тужилачког савета РС.

- Посвећен сам Републици Српској и то ћу наставити да радим. Милорад Додик наставиће са својом политиком, јер свака друга политика зачи нестанак РС -  закључио је он.

Министарство финансија САД-а данас је објавило нове санкције за Додика, због, како је образложено, поткопавања стабилности БиХ, корупције и угрожавања мировног споразума.

Санкције су уведене и бањалучкој АТВ, због повезаности са Додиком.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 18:15