Milorad Dodik / Foto: predsjednikrs.net
08/03/2023 u 15:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Ambasada SAD podržava ideju o oružanoj pobuni muslimana u BiH

Predsjednik RS je ocijenio da se Ambasada SAD u Sarajevu "ponovo obračunava" s njim i, "umjesto jasne osude reisovih poziva na oružje - što bi bio civilizovani gest jedne ambasade, na opšte iznenađenje vidi se odbrana Kavazovićevih stavova"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH podržava ideju o oružanoj pobuni u BiH, koju bi, kako je rekao, izveli muslimani američkim oružjem.

"Od pasivnih posmatrača (poglavar Islamske zajednice u BiH Husein) Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem", objavljeno je na stranici Dodik.net.

Predsjednik RS je ocijenio da se Ambasada SAD u Sarajevu "ponovo obračunava" s njim i, "umjesto jasne osude reisovih poziva na oružje - što bi bio civilizovani gest jedne ambasade, na opšte iznenađenje vidi se odbrana Kavazovićevih stavova".

Ambasada SAD u BiH je saopštila u ponedjeljak da su izjave i reagovanja koji dominiraju u BiH duboko destruktivni za tu zemlju i njeno društvo i da je posebno razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa pominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH.

"Sugestija da postoji veća potreba za ’mirom i tolerancijom’ u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH, kao i na njene vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", navela je Ambasada SAD u BiH povodom izjave poglavara IZ u BiH da "zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu".

Dodik je ocijenio da bi "zbog ovakvog saopštenja u iole ozbiljnoj zemlji ambasador bio pozvan bar na konsultacije, negdje čak i najuren".

"Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i vjerskih poglavara, i ostaje diplomata", ocijenio je on.

Po riječima Dodika, Ambasada SAD u BiH je ćutala "kada su iz islamske vjerske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u Republici Srpskoj".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 06:37