Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија / - Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија
12/01/2022 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: БиХ jе посљедња колониjа у Европи коју воде странци

Он jе jош jедном нагласио да Република Српска вjеруjе да политичка питања треба рjешавати политичким средствима, али да муслимани често помињу рат

БиХ jе посљедња колониjа у Европи у коjоj су људи из иностранства преузели вођство и то људи коjе нико ниjе изабрао на изборима у БиХ, рекао jе српски члан Предсjедништва БиХ Милорад Додик.

Додик jе у интервjу за "Џерузалим рипорт" истакао да политичари у БиХ учествуjу у изборима, побиjеде или изгубе, али да они коjи нису из БиХ заправо играjу главне улоге.

- Уморни смо од такве ситуациjе, наша основна грађанска права су нападнута и рекли смо да то више ниjе могуће. Jош jедан народ у БиХ ниjе задовољан - Хрвати, али муслимани не желе диjалог и нас оптужуjу за позивање на сукобе, што, наравно ниjе истина - изjавио jе Додик.

На питање да прокоментарише тренутну ситуациjу у БиХ, Додик jе рекао да jе риjеч о кризи коjа траjе већ 26 година, те да се ништа нови не дешава што се већ ниjе догађало у свим послиjератним годинама.

- Потписали смо споразум по коjем смо добили права, а онда су та права 26 година одузимана од нас у корист муслимана. Све то jе урађено кршењем Устава БиХ. Сада су дошли да одузму наше власништво и jедноставно смо рекли да то више не може тако. Желимо да се вратимо Уставу и поштоваћемо све што jе тамо написано. Све што ниjе тамо написано, нисмо обавезни да поштуjемо - нагласио jе Додик.

Одговараjући на питање да ли jе међународна заjедница оправдала забринутост да би могло доћи до нових сукоба у БиХ, Додик jе рекао да такве сумње немаjу никакву основу у стварности, уз напомену да jе командант ЕУФОР-а недавно оциjенио да нема опасности од сукоба у БиХ и да му вjеруjе.

Додик jе jош jедном нагласио да Република Српска вjеруjе да политичка питања треба рjешавати политичким средствима, али да муслимани често помињу рат.

- Мислим да то раде како би осигурали неку нову и снажниjу интервенциjу споља - оциjенио jе Додик.

Српски члан Предсjедништва БиХ подсjетио jе на обjашњење САД да му jе Вашингтон увео санкциjе, jер jе наводно прекршио Деjтонски споразум, иако нису навели зашто и када jе то учинио.

Према његовим риjечима, САД су увеле санкциjе буквално два дана пред почетак мандата администрациjе бившег предсjедника Америке Доналда Трампа.

Додик сматра санкциjе САД личним потезом неколико званичника америчке администрациjе коjи су били у БиХ и коjи не диjеле његово мишљење о томе каква би требала да буде БиХ.

Српски члан Предсjедништва БиХ нагласио jе да никада ниjе приjатно када се уводе санкциjе, посебно ако долазе од такве силе као што су САД, али да се живот наставља.

- Jа сам чак и тада, као и сада, учинио све што сам мислио да jе наjбоље за народ коjи сам представљао. Историjа нас у том пољу учи да воља народа не може бити сломљена кажњавањем, и то сам рекао неколико пута моjим америчким сарадницима. Додик ниjе ни почетак нити краj Републике Српске. Неће бити могуће одузети вољу народа кажњавањем. Умjесто кажњавања, боље би било када би они сjели и размислили како да се риjеши кључни проблем. Jер ако jе само jедан човjек у БиХ проблем, онда БиХ заиста нема проблема, констатовао jе Додик.

Када jе риjеч о САД, Додик jе изразио жаљење што Вашингтон не користи своjу моћ у корист свих у БиХ.

Додик jе рекао да су лажни извjештаjи поjединих медиjа да он жели да одвоjи Српску од БиХ, поjаснивши да Срби желе да остану у БиХ али на начин на коjи jе потписано 1995. године или у складу са неким новим споразумом коjи ће постићи три народа у БиХ.

- Наш примарни циљ jе мир и нећемо га жртвовати за било какав други циљ. Други циљ jе да живимо у држави гдjе ћемо имати права коjа су нам дата Уставом БиХ. Трећи jе да земља буде правно регулисана, са независним и непристрасним правосуђем, у складу са Уставом, што би омогућило добро окружење не само за грађане већ и за оне коjи долазе да улажу у пословање - нагласио jе Додик.

Додик jе напоменуо да Срби само желе да се њихова права поштуjу, те да ће и они поштовати туђа права.

Износећи своjу визиjу БиХ, Додик jе рекао да БиХ мора бити слободна да би преживjела као држава, што значи да мора бити ослобођена управљања споља, потребно jе вратити се Уставу, jер доноси баланс, а све што се ради изван њега дестабилизуjе БиХ.

- Ниjедна држава не може функционисати ако се нарушава њен устав и зато jе БиХ дисфункционална. Ако Срби и Хрвати нису у БиХ jеднаки са муслиманима, држава нема шансе. БиХ jе шанса да се сви поштуjу – и муслимани и Хрвати и Срби - истакао jе Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:23