Milorad Dodik / Instagram.com/MDodik.official)
25/04/2023 u 22:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: BiH je sklepana država, RS će biti samostalna i ostvariće to u miru

RS će biti samostalna država i to će ostvariti u miru. Mi nemamo ratni plan, mi ćemo jednog dana tu odluku donijeti u parlamentu i proglasiti RS samostalnom državom. Kako ćete tu odluku parlamenta spriječiti oružjem, kazao je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da ne vjeruje u državu BiH i da je jedino racionalno rješenje da se ta država podijeli.

„Ne vjerujem u BiH, to je sklepana država, nikada nije imala šansu da uspije, BiH nije imala perspektivu ni kada je stvarana u Dejtonu i jedino je racionalno da se ona podijeli“, rekao je Dodik u emisiji „Oko“ Radio-televizije Srbije.

Prema njegovim riječima, bošnjački predstavnici pristali su da potpišu Dejtonski sporazum, jer su im velike sile obećale da će jednog dana doći do potpune centralizacije BiH. Govoreći o svojoj nedavnoj izjavi da se zalaže za ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, on je naveo da ne vidi problem u tome „da bude velika Srbija“ i da on živi sa idejom i nadom da će jednog dana u budućnosti doći do ujedinjena RS i Srbije. Dodao je da je to „istorijska težnja“ srpskog naroda u RS.

Navodeći da je RS stalo do mira, on je kazao da srpski narod iz RS nikada neće pristati na ovakvu BiH, a da bošnjački predstavnici prijete ratom ako RS bude samostalna.

„RS će biti samostalna država i to će ostvariti u miru. Mi nemamo ratni plan, mi ćemo jednog dana tu odluku donijeti u parlamentu i proglasiti RS samostalnom državom. Kako ćete tu odluku parlamenta spriječiti oružjem“, kazao je Dodik.

Dodao je da za to „ima neke saveznike“, a neki će „morati“ da podrže samostalnost RS.

Dodik je iznio niz optužbi na račun Ustavnog suda BiH, najavivši da će Narodna skupština RS sjutra donijeti odluku o povlačenju srpskih sudija iz te pravosudne institucije. Prema njegovim riječima, sada je ključno političko pitanje, pitanje državne imovine, kojim se dalje želi urušiti Republika Srpska.

Predsjednik RS je dalje kazao da BiH nije priznala Kosovo, da u vezi sa pitanjem Kosova „prati Beograd“, dok bi Bošnjaci priznali nezavisnost Kosova, izbjegavši direktno da odgovori na pitanje zašto je BiH juče bila uzdržana prilom glasanja o članstvu Kosova u Savjetu Evrope.

U Savjetu Evrope juče se uzdržala od glasanja zamjenica ambasadora Tanja Milašinović, koja je kadar iz RS.

„Ovi iz Sarajeva bi rasparčali Srbiju, a svaki dan od (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića traži da napadne Dodika. Njima je problem jaka Srbija“, kazao je Dodik.

Demantovao je izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o tome da ga je Milanović obavijestio da će tokom nedavne posjete Derventi odlikovati brigadu Hrvatskog veća odbrane (HVO), čiji su pojedini pripadnici osuđeni za zločine nad srpskim narodom u tom gradu. On je kazao da ga je Milanović obavijestio da taj dan dolazi u Derventu, ali da mu nije rekao da će odlikovati 103. brigadu HVO-a.

Komentarišući vojnu pokaznu vježbu Vojske Srbije održanu prije nekoliko dana u Batajnici, kojoj je prisustvovao, Dodik je kazao „to je moć“. On je ocijenio da posljednjih godina Srbija napreduje u svim segmentima, dok je Hrvatska „polupusta“ i „stagnira“, uprkos ogromnoj finansijskoj pomoći zapadnih zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:39