Милорад Додик / - arhiva
11/01/2023 u 15:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Čast je za Republiku Srpsku što je Putin prihvatio orden

Dodik je rekao da Republika Srpska nije odustala od politike neutralnosti u odnosu na rat u Ukrajini, ali da RS „nije pristala da bude dio antiruske histerije“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će predložiti da orden Republike Srpske na ogrlici narednih godina dobiju predsjednici SAD, Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

„To su predsjednici zemalja koje su zaslužne za Dejtonski sporazum“, rekao je Dodik na božićnom prijemu u kasarni „Kozara“ u Banjaluci, koji organizuje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Dodao je da je čast za Republiku Srpsku da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao da primi orden Republike Srpske na ogrlici, koji mu je Dodik dodijelio kao najveće priznanje jednom stranom državniku povodom Dana RS. Naveo je da su iz RS prije nekoliko mjeseci kontaktirali Putina i pitali ga da li bi primio orden i da je ruski predsjednik pristao, naglašavajući da je Putin političar koji podržava poziciju RS unutar Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije odustala od politike neutralnosti u odnosu na rat u Ukrajini, ali da RS „nije pristala da bude dio antiruske histerije“.

On je još kazao da će RS nastaviti da obilježava 9. januar kao Dan republike, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, „još svečanije i radosnije“, dodavši da Republika Srpska želi mir, kao i da „zaštiti svoju tradiciju i ustavne nadležnosti“.

„Mi ni danas ne želimo da budemo u zemlji u kojoj su ugrožena naša prava kao kolektiviteta i naroda. Nećemo od toga odustati“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi u Republici Srpskoj treba da se osjećaju sigurno kao i većinski srpski narod.

Predsjedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović je navela da se sa božićnog prijema Trećeg pješadijskog (RS) puka OS BiH šalje poruka mira, kao i da RS „njeguje svoje tradicije, ali da gleda u budućnost“.

+

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:06