Milorad Dodik sa francuskim senatorima / - FOTO: X
10/04/2024 u 21:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodik francuskim senatorima: Zbog Šmita RS će proglasiti nezavisnost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da će taj entitet proglasiti nezavisnost od BiH, a povod bi bilo to da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametne zakon o državnoj imovini.

Informisao sam danas u Parizu francuske senatore da Njemac Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Naveo je da se u Parizu sastao s grupom francuskih senatora koje je informisao o stanju u RS, BiH i u regionu.

- Zahvalan sam ovoj grupi senatora koji su iz različitih političkih partija, jer su željeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati s drugim faktorima - najavio je Dodik.

Rekao je da je sagovornicima iznio da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane s intervencionizmom i da se stranci povuku. Istako je da očekuje da će njegova posjeta Francuskoj imati pozitivne efekte.

Dodik je istakao da je napisao da je „nelegalni Šmit“ u momentu kada je EU odobrila pregovore o prijemu BIH, ugrozio taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namjerava da nametanjem zakona o imovini još više iskomplikuje situaciju.

- Neprihvatljiva je intervencija u Izborni zakon BiH.., to će blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština BiH ne odbaci – smatra predsednik RS.

Ako se to ne desi, naveo je Dodik, RS će donijeti svoj izborni zakon. Dodik je kazao da zna da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja bila protiv Šmitove namjere da donese posljednje odluke i da taj stav Pariza RS cijeni.

- To njeno protiv nije bilo dovoljno jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove - zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 00:29