Željka Cvijanović i Milorad Dodik / - RTRS
01/07/2023 u 18:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik i Cvijanović: RS neće poštovati odluke predstavnika Šmita

Žele da nam oduzmu imovinu, a ako nemamo imovinu mi smo prazna ljuštura. Zato ćemo je braniti i nećemo prihvatiti odluke koje su protiv Republike Srpske, rekao je Dodik

Nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit poništio antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, zvaničnici iz ovog entiteta ponavljaju da neće poštovati Šmitove odluke.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je Šmit donio nelegalne odluke, te da nije legitimno izabran jer su se njegovom imenovanju u Vijeću sigurnosti protivile Kine i Rusija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Ovakvi potezi derogiraju i ometaju suvereno donošenje odluka institucija na svim nivoima vlasti. Sve i da je izabran u skladu s procedurama, a nije, on nema nadležnost da poništava odluke Narodne skupštine Republike Srpske, rekla je Cvijanović, usprkos činjenici da Šmit ima ovlašćenja da mijenja entitetske i državne zakone BiH.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je, kad je bilo najavljeno da će se Šmit obratiti javnosti, rekao da RS neće poštovati njegove odluke.

- Žele da nam oduzmu imovinu, a ako nemamo imovinu mi smo prazna ljuštura. Zato ćemo je braniti i nećemo prihvatiti odluke koje su protiv Republike Srpske, rekao je Dodik u Bratuncu, na istoku BiH, gdje se danas obilježava stradanje Srba u proteklom ratu u BiH.

Šmit poništio zakone Skupštine RS-a

Odluke visokog predstavnika uslijedile su nakon što je Narodna Skupština entiteta glasala za neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta, što je međunarodna zajednica, ali i dio bh. zvaničnika označio kao narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i kršenje Ustava BiH.

Zakonom, koji je Narodna skupština usvojila 27. jula, odluke državnog Ustavnog suda neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS-a dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:37