/ - Фото:РТРС
27/09/2022 u 13:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Meni kada neko kaže "Đe si, Bosanac", dođe mi da se potučem

Dodik je kazao da je važna i „nepobitna činjenica“ to da „Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju, dok su Hrvati u jednoj državi“

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da ga "boli kada ga neko nazove Bosancem".

-Ja nikada nisam ni bio Bosanac, kada meni neko kaže ‘Đe si, Bosanac’, meni dođe da se potučem. Ja sam uvijek bio krajiški Srbin, nikada od toga nisam odustao, jedino što nikada nisam bio bosanski Srbin. Ja sam Srbin i to je podvala još od onog Kalaja, u kojoj su pokušali da taj srpski identitet razbiju pa su govorili hrvatski Srbi, bosanski srbi, crnogorski Srbi, pa kosovski Srbi, pa će ispasti i beogradski Srbi na kraju, da nisu ostali Srbi. To je njihova koncepcija koja ide. Ako se mi tome ne odupremo, onda naravno da počnu i neki naši ljudi da govore tako, na taj način. Ja sam prepoznao tu opasnost i nikada nisam pristao da budem identifikovan na taj način. Ta identifikacija pripadnosti narodu kod nas je izrazita, ona je daleko izraženija nego ovdje možda u Srbiji, ali to je naprosto zbog uslova u kojima mi živimo-rekao je Dodik za TV Hepi.

Ponovo je negirao genocid, Bošnjake nazivao muslimanima i rekao da je poslednji popis stanovništva utvrdio da tokom agresije na BiH „nije stradalo toliko Bošnjaka koliko stoji u zvaničnim dokumentima“.

-Onda dođe taj popis i oni kažu ‘evo nas ima više’. Kako smo vas onda pobili? Gdje ste, odakle ste došli? Kako je moguće da vas ima više, ako je sve to što ste rekli tačno? Kako sada vas odjednom ima više, a Srba ima manje i Hrvata ima manje? Kako sad to? Kakvi su to apsurdi? Po onoj Andrićevoj: ‘Kad uđete u Bosnu, tu prestaje logika'“, rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je važna i „nepobitna činjenica“ to da „Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju, dok su Hrvati u jednoj državi“.

Dodao je da je veoma neprijatno na granici imati zemlju koja je u EU i NATO, dok Republika Srpska nije međunarodno priznata.

-Tako da nas je odnos koji je prirodna odbrana prava za identitet u BiH, doveo do toga da smo mi amortizovali pritiske Hrvatske na Republiku Srpsku u EU i NATO integracijama- rekao je Dodik.

Ponovio je svoj raniji stav da Hrvati treba da imaju treći entitet i da se bore za svoj status, dok „majorizacija koju Bošnjaci žele u BiH u političkom smislu ide za tim da eliminiše identitet, da nestanu Hrvati, a sledeći su Srbi“.

To je, kao je ocijenio, stara ideja Alije Izetbegovića u Islamskoj deklaraciji, da Bošnjaci ovladaju BiH.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 21:42