Милорад Додик / - РТРС
16/04/2022 u 20:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик након санкција: Странци ми спремају отмицу

Док многи очекују санкције још неких земаља ЕУ, дјелује као да је предизборна кампања Милорада Додика већ почела

Дан након њемачких санкција, Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ, поново тврди да му странци спремају отмицу, преноси Avaz.ba.

Министар полиције РС, Драган Лукач појачава сигурносне мјере. Борачка организација РС спрема се за скуп подршке у Бањој Луци, којем ће се по свим приликама продружити и чланови Додиковог СНСД-а.

Док многи очекују санкције још неких земаља ЕУ, дјелује као да је предизборна кампања Милорада Додика већ почела.

Крајњи циљ странаца

На дан саслушања у Тужилаштву БиХ, због случаја "Павловић" банка, Милорад Додик из службеног возила новинарима показује средњи прст. Пажња медија и јавности, умјесто на потенцијалне коруптивне активности, већински се усмјерава на недолично понашање члана Предсједништва БиХ.

Јутро након што је Велика Британија обзнанила санкције, испред породичне куће Милорада Додика осванула оклопна возила Деспоти. Дан након њемачких санкција, Милорад Додик, тражи још јаче осигурање, и у живот враћа причу о плановима странаца да га отму.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ каже:

- Код нас је могуће јер се то дешавало прије десет година, купили су наше људе, одводили их у контејнере, по десет, петнаест дана, три мјесеца, пет мјесеци, шиканирали их, неки су пролупали од свега тога, и ништа. Актуелног начелника Сокоца Милована Бјелицу су покупили и одвели у контејнер,"упале свјетла, рефлекторе, груну јаку музику да не може да спава и траже признање".

Крајњи циљ странаца је да га, тврди, Милорад Додик, склоне из изборног процеса. А причу о његовој евентуалној угрожености потврђује и министар унутрашњих послова Републике Српске, Драган Лукач.

Скуп под слоганом "Слобода"

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС додаје:

- Информације које смо добили од наших партнерских служби говоре о томе да може да постоји угрожавање личности члана Предсједништва, на основу тога Министарство унутрашњих послова је предузело све активности на подизању његове сигурности на већи ниво, ангажован је много већи број људи и свакако да је њихова обавеза у складу са Законом да бране од било каквог угрожавања.

Подршка Милораду Додику и његовој политици и из Борачке организације РС, из које су најавили скуп у Бањој Луци, под слоганом "Слобода", с циљем, како наводе, борбе за очување одлука које доносе институције овог ентитета.

А из СНСД-а позивају и своје чланове да се у што већем броју придруже скупу. Ипак ништа од тога не може промијенити чињеницу да се Милорад Додик налази на америчкој, британској црној листи и да су земље ЕУ већ кренуле у процес повлачења новца из пројеката у Републици Српској.

Политичка популарност

Ситуација би могла донијети Додику популарност међу бирачким тијелом, но дугорочно имати значајне штете за грађане РС.

- Ове санкције ће бити контрапродуктивне јер ће оне Милораду Додику донијети повјерење код бирача које није на оном нивоу политичке културе да разумије уствари шта се све иза дешава и онда ће се он представити као заштитиник виталних националних интереса, као заштитиник РС, као да га мрзе ти мрски Американци, Енглези, читав свијет мрзи Милорада Додика и РС, и он се ставља ту у позицију једног заштитника, жртве, наш народ воли жртве. Практично те санцкије неће значити све до оног тренутка до када не буду евентуално поједини инвеститори хтјели да дођу у РС, па онда кажу, аха добро, ви сте та црна рупа у БиХ, нећемо отићи у Теслић, него ћемо направити фабрику у Тешњу – каже Велизар Антић, политички аналитичар.

Њемачка је јуче званично одлучила обуставити финансирање четири инфраструктурна пројекта у РС вриједна 105 милиона еура. Посљедњих мјесеци много је позива широм међународне заједнице да што више земаља, прије свега ЕУ, направе сличне потезе. Санкције појединачних земаља очекује и сам Милорад Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:48