Milorad Dodik / FOTO: Srđan Boljević
03/02/2023 u 14:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Ne želim BiH, ali nisam spreman ratovati

Komentarišući odnose Srbije i Kosova, Dodik je kazao kako je nužno da puna kosovska nezavisnost sadrži element kakav je danas Republika Srpska u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je potvrdio kako želi da taj bosanskohercegovački entitet postane nezavisna država, a ovoga puta to je kazao za rusku režimsku televiziju Russia Today (RT), prernosi Index.hr.

-Ja je (BiH) ne želim, nijesam spreman ratovati, ali ću biti zadovoljan, ako ne uspijem u svom političkom ili biološkom životu stvoriti situaciju da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države, ostaviti iza sebe generaciju političara koji će se boriti da RS bude nezavisna država- kazao je Dodik za RT Balkans u njihovoj emisiji Relativizacija, koju vodi Ljiljana Smajlović, bivša glavna urednica beogradske Politike.

Dodikova je teza da na Balkanu ništa nije završeno i da je pitanje granica otvoreno pa stoga, kako je sugerirao, ostaje otvorena mogućnost ujedinjenja RS-a sa Srbijom. Dodao je kako je odgajan na priči o ustašama koji su njegove pretke vodili po Jasenovcu pa je stoga stekao svijest da treba postojati RS, koju je opisao najvažnijim nacionalnim interesom Srbije.

Komentarišući odnose Srbije i Kosova, Dodik je kazao kako je nužno da puna kosovska nezavisnost sadrži element kakav je danas Republika Srpska u BiH.

-Ako ste pristali na zajednicu srpskih opština, onda je to to- kazao je Dodik. Očekivanja da će se promijeniti nazvao je "nenormalnim" te najavio kako će se nastaviti suprotstavljati politici Zapada, a posebno SAD za koji tvrdi da isključivo pogoduje interesima Bošnjaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:07