Милорад Додик / - РТРС
27/05/2022 u 14:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Нисмо поданици као муслимани

Он је поновио да БиХ није нормална земља и да се не смије имати илузија да ће рјешавањем наведеног питања сви проблеми бити отклоњени

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће бити обезбијеђено финансирање општих избора у БиХ, па је онда поново назвао Бошњаке муслиманима и назвао их поданицима, јавља Avaz.ba.

- Понудио сам да РС-а и ФБиХ плате свој дио и не знам у чему је проблем. Могу бити дате и позајмице и када БиХ буде имала усвојен буџет вратиће 12 милиона КМ потребних за финансирање избора - појаснио је Додик.

Он је поновио да БиХ није нормална земља и да се не смије имати илузија да ће рјешавањем наведеног питања сви проблеми бити отклоњени.

- Интервенционизам странаца је неприхватљив и улази у све поре одлучивања. Шта имају амбасаде с тим што је Вијеће министара усвојило. Ко су они да се реферишу о томе - упитао је Додик.

"Русија има право"

Он је подсјетио да је министрица вањских послова Велике Британије Лиз Трас навела да они долазе у БиХ и остаће дуго, те је упитао ко их је звао.

- Као залажу се за неку БиХ. За коју БиХ се залажу, за ону која ће бити понижена и потлачена. Срби нису за тако нешто јер су увијек стајали пред највећим империјама и нисмо поданици као муслимани - рекао је Додик новинарима у Маховљанима.

-БиХ неће ући у НАТО, а Предсједништво БиХ није заузело став о саопштењу Амбасаде Руске Федерације о чланству БиХ у том савезу-изјавио је данас члан Предсједништва Милорад Додик.

- То су објавили кабинети Шефика Джаферовића и Жељка Комшића. То и јесте проблем у БиХ јер се ставови ове двојице третирају као ставови Предсједништва, што није тачно - рекао је Додик новинарима у Маховљанима.

Он је поручио да Русија има право да износи виђења о чланству БиХ у НАТО.

- Ако неко у Бриселу каже да жели БиХ у НАТО, онда Русија има право да каже да то не жели. Уколико неко у Сарајеву жели у НАТО, онда мора схватити да има и нас који кажу да то неће - додао је Додик.

НАТО пут

Он тврди да тема о НАТО-у у БиХ "не постоји", да је једина прича о томе у документу из 2005. или 2006. године "који је био орочен на годину дана" и ништа више.

- Ако је тако као што причају у Сарајеву што се нису удружили са овим савезом. Зашто онда постоји мисија АЛТЕА у БиХ и о чему они причају - рекао је Додик.

Он је поновио да је очување мира и стабилности приоритет за који се залаже РС-а и њени заваничници.

- Подаништво муслимана према САД и Великој Британији је комично. Против сам рата у Украјини, жао ми је сваке жртве и желим да се што прије заврши - навео је Додик.

Он сматра да се ратом у Украјини Запад жели обрачунати са Русијом, а да упркос свему у БиХ морају одбранити стабилност и мир.

- Сврставање на страну Велике Британије је погубно за све. Нећемо са Русијом али ни са Великом Британијом - мишљења је Додик.

Када је ријеч о извјештају предсједавајућег Вијећа министара Зорана Тегелтије о опструкцијама које је имао пред посљедњу сједницу Вијећа сигурности УН-а, Додик је оцијенио да је веома важно да то буде документовано.

- Опструкције јесу антиуставне и БиХ је пропала земља као и њена вањска и војна политика. Министар одбране се инкогнито састаје и износи ставове који нису ставови Предсједништва БиХ, а министрица вањских послова Велике Британије јучер је могла да види да је БиХ поцијепана и Предсједништво разорено - закључио је Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:25