Milorad Dodik / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
09/01/2023 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodik oštro Amerikancima: Pišite šta hoćete, Dan Republike Srpske će se slaviti

Devetog januara će biti, ma šta god ko pričao, kazao je lider RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će proslava Dana Republike i dalje biti 9. januara ma šta ko pričao.

Dodik je, komentarišući saopštenje ambasade SAD povodom proslave 9. januara, poručio da u pres centrima ambasade SAD sjede Bošnjaci.

- I ja ću dati svoje saopštenje kad SAD budu obilježavao 4. jul. Ne znam šta je njihov problem. Ne znam šta hoće od nas? Da se odreknemo istorije? Na kraju krajeva, narod je na referendumu rekao da je to Dan Republike, a taj referendum ne može da poništi nijedna ambasada. Кako mogu da propuste 1. mart koji Srbi ne obilježavaju? Dosta više toga, ali možda da se opet vratim na početak. Pišite šta hoćete, mi ćemo i dalje obilježavati Dan Republike Srpske 9. januara - rekao je Dodik.

Dodik kaže da je ponosan što se defile i proslava Dana Republike Srpske održala u Istočnom Sarajevu i da će Srbi proslavljati 9. januar ma šta ko pričao.

- Pokazalo se opravdanim što smo obilježavanje Dana Republike Srpske fokusirali da Svečana akademija i prijem budu u Banjaluci, a ovaj defile je bio prilika da se pokaže okupljenost oko Republike Srpske. To je bila manifestacija, ne kako bi neki zli jezici rekli manifestacija samo policijske sposobnosti, što između ostalog i jeste, ali je sigurno i manifestacija mladosti. Ponosan sam što se to ovde održalo. Mislim da ćemo svake druge godine defile držati u Banjaluci. Okupio se značajan broj ljudi. Vidio sam neke ljude koji su došli iz Banjaluke, Gradiške i Prijedora. Integralna ideja Srpske je živa i važna - rekao je Dodik za ATV.

On poručuje da Srpska nije trn u oku nekome, nego poriv za slobodom i da će ona opstati, bez obzira na ono što pričaju kritičari.

- Pojedini političari u Sarajevu pokušali su da mijenjaju Srbe. Da mijenjamo datum i slično. Pa bi mi morali da mijenjamo sve datume koji su njima sumnjivi. Nesumnjivo je Republika Srpska formirana 9. januara. Ja sam toga svjedok. Niko ništa drugačije nije pričao osim toga da živimo u miru. Кritičarima nije problem ni 9. januar, koliko im je problem godina. Moramo da promijenimo narativ. Neka oni ostaju u svojim kritikama, a mi ćemo obeležavati svoja dostignuća. Republika Srpska investira značajan novac u mnoge gradove. Sve je ovo naš narod ostvario i naša država Republika Srpska. Niko ne može dovesti u pitanje 9. januar. Lakše im je da se naviknu i da ponište tu odluku suda. To je Dan Republike, svidjelo se to kome ili ne - zaključio je Dodik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 20:53