Милорад Додик / - принтскрин
12/01/2022 u 17:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик поново најављује повлачење из Оружаних снага БиХ и формирање Војске РС

Он је даље истакао да 9. јануар остаје Дан Републике Српске, без обзира на то како се неко односи према томе, укључујући и САД

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је поново најавио да ће Република Српска радити на формирању своје војске.

Додик је навео да су војска и одбрана, према изворном Дејтону, у надлежности ентитета, додавши да „због актуелних поремећених односа, РС размишља да врати те надлежности“.

Он је подсјетио да је парламент РС већ донио одлуку да повуче раније дату сагласност за формирање Оружаних снага БиХ.

- На бази те повучене сагласности правници ће дефинисати одређени правни оквир и ми ћемо се даље кретати кроз то - рекао је Додик.

Он је даље истакао да 9. јануар остаје Дан Републике Српске, без обзира на то како се неко односи према томе, укључујући и САД.

Према његовим ријечима, више од деценију редовно је обиљежаван Дан РС, све док лидер СДА Бакир Изетбеговић није затражио да буде забрањен.

- Сада би ми требало да то прихватимо зато што се Изетбеговићу не свиђа да 9. јануар буде Дан републике. Наравно да нећемо прихватити, то је накарадно само по себи. Чињеница је да је то тражио Бакир Изетбеговић и да је Уставни суд БиХ уважио тај његов захтјев - нагласио је Додик.

Он је указао да се говори о инцидентима у РС током прославе Дана РС, а да су дешавања у Бужиму "Прошла незапажено од оних који нападају РС због Дана републике".

- С једне стране је проблем када регуларне полицијске снаге изађу на улицу, гдје су, иначе, сваки дан, а није проблем наоружавање и ново формирање `Зелених беретки` и то не изазива никакву реакцију - навео је Додик.

У Бужиму је обиљежена 29. годишњица војне акције "Муња 93", а Удружење "Нанићеви Бужимљани" на Фејсбуку је објавило снимке на којима марширају особе у униформама, с ратним заставама Армије БиХ, узвикујући "Алаху Акбар".

Неки од учесника имали су маске на лицима, а међу њима је било и дјеце.

Додик је још казао да је мајор бивше Југословенске народне армије Милан Тепић "херој српског народа", наводећи да је отварање спомен плоче њему у част у Бањалуци "начин одавања поште важним људима у српској историји".

- Ми не споримо другим народима да то чине. Они то чине на свом простору и ми то не можемо ни спријечити. Милан Тепић је човек који у колективном памћењу српског народа има веома значајно мјесто -указао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:00