Милорад Додик / - РТРС
19/04/2022 u 18:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Република Српска није терет Србији

- Важна је што већа интеграција Српске и Србије. Раније сам предлагао да се уједине електропривреде у двије-три функције - додао је

Није тачно да је Република Српска терет Србији, иако се та теза све чешће пласира у Србији, изјавио је српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик на на трибини у Београду "Рат у Украјини – шта значи српска неутралност".

Додик је нагласио да, када је реч о помоћи, тај однос није једносмјеран.

 - Нисмо терет Србији, иако то овдје све чешће чујемо, па онда иде подтеза да нема Републике Српске без помоћи Србије. Србија јесте помогла Српској јер је, према договору са предсједником Александром Вучићем, у свакој општини направљен вртић или школа, али и Српска је ту када је Србији потребно, казао је Додик, преноси РТРС.

Додик је истакао да Република Српска има 36 одсто већу производњу електричне енергије него што јој је потребно, додавши да, када је на светским берзама цијена струје десет пута повећана, Српска није ишла на берзу да заради новац, него је тај вишак испоручила Србији да надокнади неке дефиците.

 - Ја нисам извлачио рачуницу, јер она и не треба да буде између нас. Ово говорим да би они који 'стално извлаче рачуницу' знали да није све баш тако једносмјерно, казао је Додик.

Он је указао да је Српска економски знатно порасла, да домаћи производ премашује 13 милијарди конвертибилних марака и да је донедавно дужи период имала дефлацију.

 - Важна је што већа интеграција Српске и Србије. Раније сам предлагао да се уједине електропривреде у двије-три функције. Није то изгубљена идеја, треба и даље да то радмо, изјавио је Додик и поново нагласио да прича о терету није тачна и да то треба да се зна.

Говорећи о статусу Српске, Додик је рекао да би се сада, кад би се излазило на референдум, "све што је живо изјаснило за њену независност", али је истакао да је Србији у државном смислу најважније питање Косова.

 - У националном смислу, сагласан сам да то треба да буде Република Српска, јер тамо живи милион Срба, али је Косово у државно-правном смислу најважнија ствар за Србију и ту нема спора", рекао је Додик.

Република Српска и Косово и Метохија су, нагласио је, српска национална и државна питања.

 - Зашто се у исто вријеме не може разговарати о оба, били бисмо јачи када би се истовремено разговарало о оба питања. Морамо то почети да тражимо, казао је Додик и поручио: "Нека ово буде вијек нашег уједињења".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:13