Милорад Додик / - РТРС
21/01/2022 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Република Српска није спремна да због свог статуса угрози мир БиХ

Говорећи о молби предсједника Србије Александра Вучића да се српски представници врате у институције БиХ, Додик је казао да ће се о томе разговарати са свим политичким опцијама

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска остаје посвећена миру и да није спремна да због питања свог статуса угрози мир у БиХ, преноси N1.

-РС нема никакав план, нити је покренула активности да се спроведе сецесија, али остају при ставу да се поштује Устав БиХ и да оно што припада РС буде у њеној надлежности-рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Наводећи да Бошњаци то не желе, он је казао да ће Народна скупштина РС наставити са активностима усмјереним ка враћању њених надлежности са државног нивоа.

Најавио је да ће парламент РС ускоро донијети Закон о високом судском и тужилачком савјету РС, ентитетски Закон о забрани располагања државном имовином, додавши да је спреман да подржи опстанак Оружаних снага БиХ, ако се њихов број преполови.

Говорећи о молби предсједника Србије Александра Вучића да се српски представници врате у институције БиХ, Додик је казао да ће се о томе разговарати са свим политичким опцијама у РС, укључујући и опозицију, али да је, с обзиром на постојећи ситуацију, тешко да ће доћи до промјене става.

Рекао је да подржава иницијативу да предсједници Турске, Србије и Хрватске посредују у смиривању политичких тензија у БиХ, али је навео да лидер СДА Бакир Изетбеговић није спреман за те разговоре јер, како је рекао, "они из Сарајева то не смеју због САД и Велике Британије".

Упитан зашто упорно Бошњаке назива муслиманима, он је казао да ће то чинити све док из Федерације БиХ Републику Српску називају РС-ом, а Србе "босанским Србима" и додао да никог не вријеђа с обзиром на то да су се као народ тако звали и у бившој Југославији.

После састанка чланова Председништва БиХ са шефицом Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Самантом Пауер и америчким амбасадором у БиХ Ериком Нелсоном, он је оцијенио да амерички службеници у БиХ имају "скривену намјеру да централизују БиХ, не уважавајући дејтонску структуру земље".

Америчке дипломате је оптужио и за подршку, како је казао, "нелегалном Уставном суду БиХ и нелегалном Високом представнику Кристијану Шмиту, што није у складу са интересима РС".

Оптужио је Американце да "роваре" у Тужилаштву БиХ, тражећи, како је казао, подобног тужиоца да би се против њега подигла оптужница због корупције.

-Ко је дао право САД да се баве корупцијом у БиХ и то је јасно мјешање у унутрашње ствари БиХ- казао је Додик.

Навео је да је шефица УСАИД на састанку најавила наставак пројеката ове америчке агенције БиХ, укључујући и РС.

-УСАИД је дао озбиљан новац за подршку БиХ, као и за РС и ми смо захвални за помоћ- казао је Додик, наводећи да на састанку Пауерова није показала никакву разлику у односу према РС и Федерацији БиХ.

Додао је да је такав приступ позитиван и да РС остаје посвећена сарадњи са УСАИД.

Коментарисао је и то што данас није било заједничке фотографије чланова Председништва БиХ са америчким дипломатама, наводећи да то није ни било предвиђено протоколом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:02