Милорад Додик / -РТРС
19/05/2022 u 20:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Додик: Санкције Русији неће бити уведене док сам ја у Предсједништву БиХ

Република Српска је под свакодневним притисцима да уведе санкције Русији, нећемо одустати од политике неустралности колико год буде коштала политика

Република Српска је под свакодневним притисцима да уведе санкције Русији. Колико год буде коштала политика неутралности, нећемо пристати на игру Запада која хаотичним захтјевом о придруживању санкцијама Русији покушава да сузбије све веће руске границе, рекао је данас српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Наглашава да БиХ није увела санкције Русији јер о том питању није било консензуса Предсједништва, те да консензуса неће бити док год је он у Предсједништву.

Додик истиче да декларативно дате сагласности бошњачких амбасадора који у међународним организацијама наступају "соло" нису обавезујуће за БиХ.

Да је на нивоу фантације прича опозиције о санкцијама које је БиХ наводно увела Русији, потврдио је, каже Додик, руски амбасадор Игор Калабухов, али и предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, који је Србе оптужио за блокаду санкција Русији.

- БиХ није увела ниједну од санкција према Русији у складу са Уставом и унутрашњом процедуром. Наравно да ту постоји проблем - кад се неки од муслиманских амбасадора појави на неком састанку Запада, Запад то славодобитно посматра и гледа као неку врсту побједе. То што они стварају проблем унутар БиХ говори колико је њима стало до БиХ, а они су створили озбиљан проблем чињеницом да су допустили да се унилатерално разбије основа Дејтонског споразума, а то је консензус - наглашава Додик уа Спутњик.

Додик поручује да без консензуса нема ни одлуке. Према Уставу БиХ, једино надлежно тијело за утврђивање спољне политике је Предсједништво БиХ, а усаглашених ставова није било.

Додик истиче да је одбијен његов приједлог да питање сукоба у Украјини буде увршетно у дневни ред сједнице Предсједништва БиХ. Умјесто да БиХ званично заузме неутралан став о питању руско украјинског сукоба, два члана Предсједништва одбијају захтјев, вјерујући у свемогућу моћ запада, каже Додик. Тиме БиХ ризикује да постане колатерална штета, попут Украјине.

- Тражим неутралан став, да се не мијешамо у те ствари да не пратимо политике Запада, него да покушамо да будемо изван спекулација и избјегнемо било какву економску штету и политичку. Из низа разлога сматрам да БиХ неће увести санкције док ја сједим у Предсједништву БиХ - поручује Додик.

Хаотични захтјев Запада о придруживању санкцијама говори о њиховом страху о нарастајућим руским границама. Зато, каже Додик, улажу милијарде у наоружање које пласирају Украјини. У таквим глобалним подјелама, Република Српска мора се држати по страни.

- Зато је најважније да ми очувамо стабилност и мир, а то значи - нема санкција за Русију, хомогенизација Срба у Републици Српској око програма који гарантује стабилност и мир и покушаја да се обезбиједи враћање надлежности које Српској по Уставу припадају - истиче Додик.

Додик је реккао да не вјерује у БиХ и да једино што може у БиХ самостално да живи је Република Српска.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
25. jun 2022 16:18