Милорад Додик / - ФОТО: РТРС
09/11/2021 u 16:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик се састао са Ердоганом у Анкари, теме разговора непознате

Додик jе увјерен да jе Ердоган до сада добиjао jедностране информациjе из БиХ

Предсједник Турске Реџеп Таjип Ердоган примио jе данас у Анкари српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, саопштено jе на званичном твитер налогу шефа турске државе.

Додик jе jуче рекао да ће са турским предсједником разговарати о ситуациjи у БиХ, пише Нова.рс.

Он jе после сусрета са специjалним америчким изаслаником Габриjелом Ескобаром у Сараjеву, рекао да ће са Ердоганом отворено говорити о актуелноj ситуациjи у БиХ, jер га, како jе рекао, цијени као великог лидера, велике нациjе.

Додик jе увјерен да jе Ердоган до сада добиjао jедностране информациjе из БиХ.

Очекуjе се да ће Додик предсједнику Турске предочити инициjативу хрватског предсједника Зорана Милановића о заjедничком сусрету представника сва три народа у БиХ и председника Турске, Србиjе и Хрватске, коjу jе, међутим, одбио лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић, коjи са шефом турске државе има веома блиске односе, недавно jе боравио код Ердогана, а синоћ jе за сараjевску Н1 тв. потврдио да се противи заjедничком састанку коjи jе иницирао Милановић.

Он jе потврдио да Ердоган има добре односе са српским предсједником Александром Вучићем, па и са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, оцјенивши да jе турски предсједник човјек „коjем то полази за руком“.

Изетбеговић jе идеjу Милановића назвао „три велика брата“ и истакао да на то не треба пристати, да он ниjе пристао, али ниjе рекао и зашто.

Ердоган jе у недељу у разговору са БиХ диjаспором у Турскоj рекао да ће ускоро боравити у jеднодневноj посјети Србиjи или ће позвати предсједника Србиjе Александра Вучића да посјети Турску.

Истакао jе да jе током његове августовске посјете Сараjеву српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик понудио посредовање у разговорима више актера.

- Не желимо да се Босна и Херцеговина претвори у подручjе утицаjа, обрачуна. Озбиљно смо поjачали наше дипломатске напоре након тензиjа коjом се угрожава интегритет. Као држава коjа разговара са свим странама у Босни и Херцеговини, преузели смо инициjативу за рјешавање проблема - рекао jе Ердоган, пренио jе турски дневник Хуриjет.

Према његовим речима, посредоваће ако су на то спремна и преостала два члана Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, са коима ће се, како jе рекао, такође састати ових дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:29