Милорад Додик / - РТРС
24/05/2022 u 17:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Срби не желе БиХ, најбољи је мирни разлаз

Вријеме да још једном покушамо да активирамо механизам мирног разлаза, јер би такво рјешење дало шансу за живот свима, а не да се овде непрестано међусобно малтретирамо”, истакао је Додик

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је данас да Срби не желе Федерацију Босну и Херцеговину и да се нису борили за живот у таквој заједници већ да буду самостални. 

Додик је новинарима у Бања Луци рекао да се Срби у БиХ боре против Ф јер сматрају да није дибар оквир за њих и да је неуставан.

„Ми се нисмо борили за БиХ – већ против ње, то радимо и данас, па иако дејтонску земљу прихватамо и даље смо принуђени да се боримо против неуставног уређења какво хоће муслимани”, навео је Додик.

Додик је реаговао на изјаву члана предсједништва Жељка Комшића, који је поводом годишњице пријема БиХ у СБ УН казао да се „нису борили за земљу с ентитетима и ентитетским гласањем”

"Срби нису добили оно што су тражили јер су у току рата прогласили независну државу с амбицијом да буду самостални", нагласио је Додик.

Он је муслиманима у БиХ поручио да никада неће добити јединствену државу јер је не желе сви ентитети.

„Кад муслимани данас кажу да је ово БиХ за коју се они нису борили, то јесте тачно, али треба да знају да такву БиХ никада и неће добити. Зато је вријеме да још једном покушамо да активирамо механизам мирног разлаза, јер би такво рјешење дало шансу за живот свима, а не да се овдје непрестано међусобно малтретирамо”, истакао је Додик.

Напоменуо је да се кроз причу о наводном увођењу санкција Русији од стране БиХ видјело како Бошњаци замишљају заједнички живот. Поводом подршке коју су представници БиХ у европским тијелима дали за санкције ЕУ према Русији, Додик потврђује да је „било неких из БиХ који су се прикључивали неким изјавама, а за које ми у заједничким органима нисмо ни знали”.

„Вучић је у праву кад говори о том аспекту, али да би санкције биле спроводиве, онда и у БиХ, као и у Србији, ако се да подршка некој декларацији у свету, онда се у Београду мора донијети одлука владе или предсједника да се те санкције спроведу. Ако се то не деси, онда је то карикатура”, истакао је српски члан Председништва БиХ.

Додик је појаснио да је за увођење санкција неопходно да релевантни органи о томе донесу одлуку:

„Дејтонски споразум је пропао јер су га уништили високи представници, а докрајчила муслиманска страна. Ако неко може унилатерално да наступа на међународној сцени, тиме показује да је БиХ немогућа и да не може да опстане јер такве земље нема у Уставу и време је да затворимо радњу”, каже Додик

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. februar 2023 21:35