Фото: Н1 / - Фото: Н1
26/03/2022 u 12:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Срби никада не смију заборавити злочине почињене над њима

Он је, након парастоса за страдале убијеним српским цивилима у Сијековцу прије 30 година и полагања вијенаца, окупљенима рекао да Српска може и жели да живи у миру и да сарађује са свима

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Сијековцу код Брода Срби никада не смију заборавити злочине које су над њима починили у протеклом рату, као и претходним ратовима на овим просторима.

Додик је упитао "на какво то помирење позивају Србе у БиХ када одговорни нису процесуирани за овај злочин", додајући да "није могуће да је само један човјек починио овако стравичан злочин у Сијековцу".

Он је, након парастоса за страдале убијеним српским цивилима у Сијековцу прије 30 година и полагања вијенаца, окупљенима рекао да Српска може и жели да живи у миру и да сарађује са свима, али да не може заборавити злочине који су почињени над њеним народом.

 - Бол који су претрпјеле породице је огроман. Нама који овдје долазимо годинама увијек је на памети мајка Миља Зечевић која је тако страшно преживјела догађај да у једном дану изгуби синове и мужа, а да настави да живи све ове године -  рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су прошле три деценије од стравичног злочина у до тада мирном селу.

Она је додала да је сијековачки масакр први масовни ратни злочин у БиХ у протеклом рату, и несумњиви акт агресије у којем су учествовалие регуларне јединице друге државе.

 - То је злочин против мира, злочин над комшијама, мјештанима и недужним цивилима којима је српско име и презиме било једина кривица, а и пресуда -  нагласила је Цвијановићева и напоменула да је у том злочину само у току првог сата убијено девет цивила.

Она је нагласила да је у болу мајке Миље Зечевић сабрана трагедија не само Сијековца и протеклог рата, него и свих ратова од како је свијета и вијека.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 03:20