/ - Printscreen
02/02/2023 u 21:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Srpska nikada neće dati saglasnost BiH da prizna Kosovo

Dodik je kazao da nije spreman da ratuje, ali ako ne uspije on u svom političkom ili biološkom životu da stvori situaciju da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države, biće zadovoljan

Republika Srpska nikada neće dati saglasnost BiH da prizna Kosovo, zato nas Zapad doživljava kao jeres, rekao je u intervjuu za Raša tudej Balkan predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Kako je naveo, Sarajevo želi centralističku zemlju, te da zato prave tabu od Republike Srpske. Prema njegovim riječima, u Sarajevu postoji stav da je Republika Srpska strano tijelo, a ono može da se riješi samo ako "to strano tijelo prihvatite da više nije tu".

- Pošto Republika Srpska ne prihvata da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, doživljavaju nas kao jeres - rekao je Dodik.

Dodik je kazao da nije spreman da ratuje, ali ako ne uspije on u svom političkom ili biološkom životu da stvori situaciju da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države, biće zadovoljan ako ostavi iza sebe generaciju političara koji će se boriti da Republika Srpska bude nezavisna država.

O periodu rata na prostoru Bosne i Hercegovine, Dodik kaže da je bio vojnik Vojske Republike Srpske, a da je uniformu zamijenio jer je Skupština donijela odluku da poslanici svoj ratni angažman moraju da upražnjavaju u Skupštini.

Tvrdi da svoje političke stavove nikada nije mijenjao iako se u tom periodu nije slagao sa vladajućom partijom.

Predsjednik Republike Srpske je kazao da su Srbi u 20. vijeku napravili ozbiljnu grešku, jer su se opredijelili za jugoslovenstvo, umjesto da su izgradili snažnu nacionalnu državu nakon Prvog svjetskog rata, kao narod koji je toliko stradao u tom ratu.

- Srbi, koji su oslobodili sve druge republike, amnestirali su Hrvate, čak i Slovence od ranijih aranžmana koje su imali još prije Prvog svjetskog rata i dali im priliku da se nacionalno okupe i državno modeliraju da bi na kraju tog istog vijeka Srbima rekli da smo glavni krivci za njihovu poziciju i svi su se odrekli činjenice da su Srbi njima omogućili slobodu - kazao je Dodik.

Govoreći o odnosima sa Amerikom i Amerikancima, Dodik je ispričao anegdotu sa njegovog porodičnog imanja iz 2004. godine, kada je bio u opoziciji, a protiv njega vođen sudski postupak. Kako je ispričao, tadašnji američki ambasador došao je kod njega u posjetu, zatražio da prošetaju po imanju i ponudio mu da prizna da je kriv i da bude osuđen na zatvor, a da će zauzvrat Vašington učiniti da on ne ode u zatvor.

- Htjeli su moje priznanje, da me trajno diskvalifikuju i da pokažu drugima kako mogu da postupaju - rekao je on.

Dodik tvrdi da se Amerikanci u sve petljaju i da su jaki onoliko koliko je jaka naša percepcija o njima. Dodik, kome su Sjedinjene Američke Države uvele više sankcija, rekao je da nema nijedan račun ni imovinu u inostranstvu, te da mu je Vašington uveo sankcije više zbog diskvalifikacije nego da mu ekonomski našteti.

Pojasnio je zašto je prekinuo saradnju sa lobističkom organizacijom u Americi i dodao da "ako hoćete ozbiljan politički prodor u Stejt departmentu potrebno je da iza sebe imate ozbiljne lobističke kuće".

- Sad kad me pitate ko su bili američki ambasadori, to je sve prolazna priča, zato što su naši ljudi skloni da pamte te ljude, oni su beznačajni. Gledao sam to u Stejt departmentu, to su potpuno beznačajni ljudi, oni su samo moćni ovdje jer im mi kažemo: Gdje si, bože? - rekao je Dodik.

Kako je naveo, Amerika danas ima silne probleme, a osnovni cilj SAD je da razbiju Evropsku uniju i da je podrede sebi.

- Amerika ima otvoren problem sa Kinom i sa Južnom Amerikom, imaju i svoje podjele, oni su toliko puni problema da njima priča o Bosni i Hercegovini sada ne znači ništa - kazao je on.

Govoreći o Međunarodnom sudu pravde, Dodik je kazao da, ako su htjeli da osude nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, onda je trebalo u istoj sudnici da budu i Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, pa bi ta vrsta pravde mogla da se opravda.

- A ne da kažu: Milošević je kriv, a Tuđman nije. Ili da kažu Alija Izetbegović umire, evo prekida se haška istraga zato što je umro. Pa zašto ste čekali da umre, zašto ga niste doveli i rekli da je on isto osumnjičen - upitao je Dodik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. mart 2023 16:14