Milorad Dodik / - SKRINšOT YOUTUBE: RTS OKO
11/06/2024 u 10:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dodik: Strani faktori pokušali da spriječe održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da su "mnogi strani faktori pokušali da spriječe održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu" i usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a koja predstavlja odraz jedinstva i pažljivo birane stavove koji ostaju trajno zapisani, piše Politika.

Dodik je rekao da se neki od tih stavova odnose na rezoluciju o Srebrenici u smislu da se ona ne odnosi na srpski narod i da je 109 država nije podržalo, što je većina članica UN, prenosi Kosovonline.

- To pitanje je potpuno degradirano sa stanovišta UN jer su protokolarno i poslovnički prihvatili da se glasa kao o nevažnom pitanju, samo da bi obezbijedili neku navodnu većinu- rekao je Dodik.

On je istakao da ne mogu oni koji su počinili zločine nad Srbima, naročito u prošlom vijeku, da drže lekciju da li je srpski narod genocidan.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je Svesrpski sabor okupljanje na kakvo se čekalo decenijama, a stranci nisu mogli, niti će moći da spriječe bilo šta u vezi sa tim.

- Svi su se angažovali da to spriječe. Pa, eto niste. Uradili smo. Neće oni prestati da nama čine zlo. Ali oni su nevažni. Za mene nisu važni- rekao je Dodik i upitao predstavnike opozicije u Republici Srpskoj šta to ne valja u Deklaraciji.

On je rekao i da je Republika Srpska došla u situaciju da ima taj član 29 u Deklaraciji u kojem jasno piše da će Srpska nastaviti da obilježava dan njenog nastanka, a to je 9. januar.

On je istakao da je potrebno samo uzeti Deklaraciju i pročitati član 29 jer je tekst dostupan svima.

Dodik je rekao da je Deklaracija napisana zajedno sa predsjednikom Srbije i njegovim saradnicima i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao svoj patriotski, nacionalni, narodni, pošten odnos prema Republici Srpskoj.

Dodik je dodao da će početkom jula Deklaracija biti usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a to će uraditi i Republika Srbija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jul 2024 23:27