Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија / - Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија
15/03/2022 u 18:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: У БиХ на сцени муслимански национализам

Додик је истакао да се неће доћи до резултата када је кривица резервисана само за једне

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у Европском парламенту да је у БиХ на сцени муслимански национализам који иде на то да мајоризира Србе и Хрвате и подреди их лажљивим причама о грађанском уређењу које треба да та два народа маргинализује, да немају никаква права.

– Да ли би ви у Европи били сретни с тиме? Борите се против муслиманске државе, зашто сада нас гурате у то – упитао је Додик одговарајући на питања пред Одбором Европског парламента за спољна питања.

Он је навео да ће се стање у БиХ нормализовати када неки од њих престану да дају паушалне оцјене о томе на основу површних информација и када престане да се држи било чија страна.

Додик је истакао да се неће доћи до резултата када је кривица резервисана само за једне.

– Срби и Хрвати су стари народи на простору Балкана и биће лојални БиХ колико се у њој буде поштовала уставна гаранција равноправности конститутивних народа, национални консензус у одлучивању, историјска и етничка реалност, а не неке илузије које се не могу тамо реализовати – рекао је Додик.

Он је позвао присутне да Србима обезбиједе да се поштује Устав БиХ без политичког мијешања, а Хрватима националну равноправност и свим другим народима, па ће имати стабилну и конструктивну атмосферу у БиХ.

Према његовим ријечима, не може да буде европска перспектва када се непоштивање Устава сматра врлином, а залагање за поштовање кривицом.

(СРНА)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 22:27