Милорад Додик / - РТРС
01/11/2021 u 21:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: У Савjету безбjедности неће бити усвоjен Шмитов извjештаj о стању у БиХ

Додик jе навео да jе Шмитов извjештаj „написан у корист муслимана, да врви од измишљотина, подметања кривице и недоречености“

Српски члан Предсjедништва БиХ Милорад Додик изjавио jе данас да у Савjету безбjедности УН неће бити усвоjен извештаj Високог представника Кристиjана Шмита о ситуациjи у БиХ, оциjенивши да се ради о „пропагандном памфлету“.

Додик jе навео да jе Шмитов извjештаj „написан у корист муслимана, да врви од измишљотина, подметања кривице и недоречености“.

– Шмит jе постао слуга бошњачког национализма коjи ври од мржење према другима. БиХ нема високог представника и он више ниjе ни у покушаjу. Оно што jе написао у извjештаjу га апослутно дисфквалификуjе у било каквом разговору, па таман га сjутра у Савjету безбjедности УН и именовали за Високог представника - рекао jе он новинарима у Бањалуци, јављају регионални медији.

Према његовим риjечима, извjештаj су писали „муслимани (Бошњаци) коjи раде у Шмитовоj канцелариjи“, додавши да Шмит ништа не може урадити нити било кога смиjенити.

Када jе риjеч о специjалном америчком изасланику за изборну реформу у БиХ Метjуу Палмеру, Додик jе рекао да су Бошњаци „пузали пред њим“, али jе постао „неомилjен чим jе рекао нешто што се њима не свиђа“.

Рекао jе да jе био свjедок да jе лидер Странке демкратске акциjе (СДА) Бакир Изетбеговић тражио састанак са предсjедником Србиjе Александром Вучићем.

– Када jе Вучић рекао у реду, онда jе Изетбеговић рекао – нећу. Тако нешто ми jе рекао и предсjедник Хрватске Зоран Милановић и о чему онда да причамо - навео jе Додик.

Додик, коjи jе и лидер Савеза независних социjалдемократа (СНСД), рекао jе после састанка странака владаjуће коалициjе у Републици Српскоj да постоjи сагласност да се у парламенту РС повуку раниjе дате сагласности на Оружане снаге БиХ, Високи судски и тужилачки савjет и Управи за индиректно опозрезивање (УИО).

Нагласио jе да би у року од шест мjесеци те области требало да се нормативно регулишу у БиХ, тако што ће бити донесени нови закони, око 140, коjи неће бити против Устава БиХ и Републике Српске.

– Та рjешења нису против Анекса 1 Деjтонског споразума коjи регулише питање воjске, нису против Деjтона, без обзира колико неки настоjали да прикажу да jесу – навео jе он.

Додик jе позвао опозициjу у РС да подрже ставове владаjуће коалциjе, наводећи да РС има снаге и jединства да заштити Устав БиХ, РС и Деjтонски споразум од судиjа Уставног суда БиХ.

Народна скупштина РС на коjоj би таj ентитет повукао своjу сагласност на постоjање Оружаних снага БиХ, ВСТС-а и УИО требало би, како jе наjавлjено, да буде одржана до 20. новембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:40