Фото: Н1 / - Фото: Н1
27/05/2022 u 18:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Уставни суд БиХ jе инквизициjа коjа се обрачунава са Републиком Српском

Уставни суд БиХ jе инквизициjа, то jе спрдачина по питању права. Они нису jуче ништа поништили, то jе политичка одлука. То jе поново окршаj са РС, поручио је Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изjавио jе да не признаjе одлуку Уставног суда, према коjоj закључци Народне скупштине РС о преносу надлежности БиХ на ентитетски ниво у области одбране, правосуђа и индиректних пореза нису у складу са Уставом БиХ. Додик jе рекао да jе Уставни суд БиХ "инквизициjа, коjа се, обрачунава са Републиком Српском" и да "ништа ниjе поништено".

- Уставни суд БиХ jе инквизициjа, то jе спрдачина по питању права. Они нису jуче ништа поништили, то jе политичка одлука. То jе поново окршаj са РС. И jуче сам министарки спољних послова Велике Британиjе Лиз Трас рекао да нашу вољу око тога неће моћи скршити - рекао jе Додик.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић оцијенио jе да Уставни суд БиХ нема надлежност да оцењуjе уставност политичких аката, ставова и прокламациjа коjе доноси Народна скупштина.

- Као што jе Одбор за уставна питања утврдио у свом одговору Уставном суду БиХ, везано за одлуке донијете на 24. посебноj сjедници Народне скупштине, Декларациjа о уставним принципима и закључци изражаваjу политичке ставове и нису ни у формалноправном ни у материjалноправном смислу правни акти – закони или одлуке - казао jе Чубриловић.

Према његовим ријечима, Устав БиХ jасно дефинише да jе надлежност Уставног суда БиХ оцјена уставности правних аката, односно да Уставни суд утврђуjе да ли су неке одредбе устава или закона неког од ентитета у складу са Уставом БиХ.

- Имаjући то у виду, Уставни суд БиХ jе требало да се прогласи ненадлежним у погледу разматрања ових аката - истакао jе Чубриловић.

Према његовим ријечима, "потпуно jе jасно да jе овде ријеч о политичкоj, а не правноj одлуци Уставног суда БиХ, коjи jе изашао изван своjих надлежности прописаних Уставом БиХ".

Уставни суд jуче jе донио одлуку да закључци Народне скупштине РС о преносу надлежности БиХ на ентитетски ниво у области одбране, правосуђа и индиректних пореза, донети у децембру прошле године нису у складу са Уставом БиХ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:51