Dolar i euro izjednačeni / SHUTTERSTOCK - NOVA.RS
17/07/2022 u 20:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dolar i euro izjednačeni posle 20 godina

U ovom slučaju, sankcije su načinile veću štetu Evropskoj uniji nego Rusiji, kaže prof Savić

Dolar i evro su po prvi put nakon 20 godina, od 2002, izjednačeni, pa jedan evro vredi jedan dolar.

Kako je objasnio dr Ljubodrag Savić, vrijednost eura za 12 odsto je niža u odnosu na početak godine, pa je potpuno očekivano da se euro i dolar na kraju izjednače.

Savić je kazao da su turbulencije na tržištu uzrokovane ratom u Ukrajini najviše ugorzile evropsku ekonomiju.

"Već neko vrijeme je američka privreda jedna od najjačih, za razliku od evropske, koja se prethodnih mjeseci suočava sa problemima, prvenstveno zbog rata u Ukrajini. U ovom slučaju, sankcije su načinile veću štetu Evropskoj uniji nego Rusiji", kazao je Savić za Novu rs.

Ističe da rat u Ukrajini nije jedini faktor koji uticao na to da dođe dok ovakve promjene.

Objašnjava da se, između ostalog, u Sjedinjenim Američkim Državama referentna kamatna stopa redovno koriguje, što dovodi do povećanja kamata, dok Evropska centralna banka u tome „oklijeva“.

"Treba uzeti u obzir da se međuvalutni odnos često mijenja i ne mora uvijek da bude rezultat realnih faktora. Primjera radi, Kina, kao jedna od najbrže rastućih ekonomija, je najveći kupac američkih državnih hartija od vrijednosti, što znatno utiče na jačanje dolara", objasnio je Savić.

Takođe, američki dolar i dalje je najčešće sredstvo plaćanja u međunarodnoj trgovini.

"Nakon izjednačavanja dolara i dinara u jednom trenutku može da se poveća dio javnog duga koji je iskazan u dolarima. S druge strane, ovo je dobra vijest za izvoznike iz Srbije koji svoj izvoz naplaćuju u dolarima", smatra profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije dr Dejan Šoškić.

Profesor Šoškić smatra da ovaj odnos američkog dolara i eura može potrajati, ali se može i mijenjati, u zavisnosti od privredne i finansijske situacije, prvenstveno u Evropi.

On objašnjava da će efekti jačanja dolara na Srbiju i njene građane biti ograničeni, s obzirom na to da je najčešća valuta zaduživanja u našoj zemlji euro.

Šoškić smatra da slabljenje eura, u uslovima kada je kurs dinara prema evru fiksan, kao što je to slučaj od 2019. godine, može u određenoj mjeri da podigne nivo javnog duga u odnosu na BDP, ali samo u dijelu duga koji je iskazan u dolarima.

Nivo javnog duga može se povećati u onom dijelu duga kod kojeg se nije ugovorilo osiguranje od promene kursa dolara prema evru.

Šoškić smatra da će jačanje dolara u odnosu na dinar biti vrsta podsticaja za sve izvoznike, koji svoj izvoz naplaćuju u dolarima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 15:20