Фото: Кабинет предсједника
11/07/2021 u 14:12 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Делегација Црне Горе у Поточарима-Ђукановић: Прерано смо се обрадовали да су ретроградне идеје сахрањене у несрећи Сребренице

Према оптужницама Хашког трибунала, воjници под командом генерала Ратка Младића су организовано и систематски убили око осам хиљада муслиманских мушкараца и дjечака. Око 30 хиљада жена и дjеце депортовано jе за два дана

Сјећање на жртве које су убијене 1995. године у геноциду у Сребреници одржано је у Поточарима, комеморацијом и укопом 19 посмртних остатака невино страдалих.

Породице су се посљедњи пут опростиле и помолиле за своје најмилије. Табути су пренесени до мезарја и сахрањене су жртаве геноцида које ће након 26 година пронаћи вјечни спокој.

image

Поточари (алџезира, youtube)

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић присуствовао је комеморацији у Меморијалном центру Сребреница - Поточари поводом 26. годишњице геноцида над Бошњацима.Уз Ђукановића, комеморацији присуствује и потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић и министар спољних послова Ђорђе Радуловић, док ће се предсједник Скупштине Алекса Бечић обратити путем видео линка.

Подсјећамо, Скупштина Црне Горе је 2009. године декларацијом осудила злочин у Сребреници, а у јуну ове године је усвојила Резолуцију о осуди геноцида у Сребреници.

ЂУКАНОВИЋ: ПРЕРАНО СМО СЕ ОБРАДОВАЛИ...

Вријеме је рестаурације ретроградних поличких идеја и идеологија из раних деведесетих година које су довеле све наше народе до ужасних трагедија, чија је кулминација геноцид у Сребреници, поручио је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, након комеморације у Меморијалном центру Поторчари. Вјеровали смо сви очигледно прерано, додаје предсједник, да су те идеје сахрањене у несрећи Сребренице и несрећама на просторима бивше Југославије.

-Нажалост, прерано смо се обрадовали и још ће потрајати наша борба за усвајање цивилизацијских вриједности  у нашем региону. Зато не бих посебно коментарисао ни придавао посебан значај тим неразумним, нерационалним политичким порукама овим трагичним поводом- рекао је Ђукановић.

У Сребреницу је дошао, како је поручио, не само би се поклонио сјенама жртава геноцида, већ и да изрази поштовање према породицама жртава, институцијама БиХ и међународним институцијама које 26. година дају допринос пуној истини и достизању правде за починиоце најстрашнијег злочина на тлу Европе послије Другог свјетског рата.

-Увјерен сам да без пуне истине и правде не можемо направити ни милиметар напријед у обнови повјерења. Утолико смо мање на том путу, уколико не примијетимо да не само у нашем регину већ и шире те ретроградне политике дигле главу. Није више у питању блакански феномен-навео је црногорски предсједник.

Политике национализма и фашисоидне политке су, додаје, нажалост опет на сцени.

-Уколико не будемо правовремено успоставили један јасан политички, демократски фронт у односу на те идеје пријети опсасност да ће се грешка поновити. Надајмо се не са овако страшним посљедицама са каквим је прошла БиХ и Сребреница. Али, мислим да су овакви догађаји прилика да оснажимо фронт отпора према тим ретроградним идејама- рекао је он.

ЂУКАНОВИЋ: СВИ СМО ОДГОВОРНИ

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да је дошао у Сребреницу да се поклони сјенима жртава и да на тај начин допринесе да сви заједно станемо у одбрану цивилизацијских вриједности.

-Увијек је обавеза поклонити се жртвама, а у овом времену поготово сви морамо бити одговорни према покушајима ревизије и релативизирања сребреничког геноцида. Овакви догађаји подстичу културу сјећања и посјетом желим да допринисем опомени да се било гдје на свијету више не понови оно што се догодило у Сребреници- казао је за БХТВ

БЕЧИЋ: ЖИВОТ У МИРУ НЕПРОЦЈЕЊИВА ВРИЈЕДНОСТ

-13. јула ове године Црна Гора не обиљежава само Дан државности већи и већ и значајан јубилеј, 80 година од устанка. 13. јул као наша друга ријеч за борбу против зла у људима је зато сјећање на све геноциде и злочионе.... С тока након 26 година, од овог за све мучног и трагичног догађаја, нарочито за нас у региону, желим да Вам овог пута као предсједник Скупштине Црне Горе, али и као син, брат рођак, комшија и као човјек изразим дубоког саосјећање у болу и патњи која свима нама  на овим просторима мора да буде неизрецива опомена да живот у миру има непроцјењиву вриједност...Онима који данас сахрањују посмртне остатке својих најмилијих  упућујем најискреније саучешће.Успоеман на вашу браћу, очеве и синове обавезује нас да никада више не преиспитујемо мир и додатно подсјећа нас да и у сукобу човјек мора остати човјек. Како би нам будућност била извјесна и свијетла са мрачном прошлошћу се морамо суочити. У оквиру тог процеса Црна Гора кроз Резолуцију о Геноциду у Сребрениц је најоштрије осудила геноцид у Сребренци као и оне који га негирају. У истом тексту показали смо одлучност да осудимо све злочине почињене у рату на просторима бивше Југославије, уз дубоко саосјећање за све жртве и њихове породице....Одговорност може бити искључиво индивидуална а ниједан народ не може бити означен као геноцидан или злочиначки... -казао је између осталог Алекса Бечић предсједник Скупштине Црне Горе.

image

Поточари (алџезира, youtube)

ЂУКАНОВИЋУ УРУЧЕН ЦВИЈЕТ СРЕБРЕНИЦЕ

У Меморијални центар Сребреница - Поточари је пристигао и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, а Мајке Сребренице уручиле су му "Цвијет Сребренице", јавља Кlix.ba.

При доласку дочекао га је директор Меморијалног центра Емир Суљагић и предсједник Скупштине Општине Сребреница Ћамил Дураковић.

image

Фото: Кабинет предсједника

Он је рекао да је својим доласком стаје у одбрану цивилизацијских вриједности:

-Обавеза је поклонити се жртвама, а у овом времену није мање важно и подсјетити да сви морамо бити одговорни због неспречавања покушаја ревизије, релативизирања злочина- навео је он.

Прошле године Ђукановић се на комеморацији обратио видеопоруком с обзиром на пандемију коронавируса и немогућност доласка, а ове године ће у име Црне Горе се обраити предсједавајући Скупштине Црне Горе Алекса Бечић.

Из Црне Горе је стигла бројна делегација, па је тако стигао и потпредсједник Владе Дритан Абазовић, министар вањских послова Ђорђе Радуловић, предсједник Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић, посланици у Скупштини Кенана Струјић Харбић и Амер Смаиловић, као и 60 чланова Форума младих БС.

image

Фото: Кабинет предсједника

АБАЗОВИЋ: ИСТРАЖИЋЕМО ОДГОВОРНОСТ

-Ми нећемо имати никакву рестрикцију да спроводимо закон и истражујемо одговорност неких наших људи или политичара који су учествовали у крвавом распаду бивше Југославије-поручио је потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

Абазовић: Истражићемо одговорност наших људи или политичара у крвавом распаду Југославије

РЕЗОЛУЦИЈА О ГЕНОЦИДУ ВАЖАН КОРАК

Шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, Оана Кристина Попа, на Твитеру написала да је указивање највишег поштовања и достојанства за жртве геноцида неотуђиви дио европских вриједности демократије, људских права и толеранције.

Попа: Резолуција о геноциду у Сребреници важан корак у афирмацији помирења

АБАЗОВИЋА УГОСТИЛА МАЈКА  МУРИНА СУБАШИЋ

Дритан Абазовић стигао је у Поточаре и њега је угостила Мајка Мунира Субашић.

Абазовић стигао у Поточаре, угостила га Мајка Мунира Субашић

image

Абазовић у Поточарима

Предсједница Удружења Мунира Субашић изразила је захвалност због посјете и изражаја саосјећања породицама жртава геноцида у Сребреници и подршке коју им је упутила делегација Црне Горе.

УРУЧЕН ПРИМЈЕРАК РЕЗОЛУЦИЈЕ

Делегација Црне Горе предала примјерак Резолуције о Сребреници.

Делегација Црне Горе предала примјерак Резолуције о Сребреници

Подсјетимо, 17. јуна је усвојена Резолуција о геноциду у Сребреници у Скупштини Црне Горе што је изазвало различите реакције

Либерали на комеморациjи у Поточарима поклонили се жртвама Сребренице

Либерална партиjа стално jе посвећена политици суочавања са прошлошћу, борбе против мржње и агресиjе те промовисању вриjедности заjедништва, слободе, људских права и мира, каже Марковић

image

Поточари (алџезира, youtube)

ЦГ ДОПРИНОС ПОТВРДИЛА РЕЗОЛУЦИJОМ

Своју опредијељеност трајном помирењу ЦГ је потврдила доношењем резолуције, саопштено jе из кабинета Министарства правде.

Своју опредијељеност трајном помирењу ЦГ је потврдила доношењем резолуције

Делагација Министарства правде, људских и мањинских права учествовала је данас на меморијалном окупљању под називом “Душом за Сребреницу”

ДЕЛЕГАЦИЈА ДПС-а У ПОТОЧАРИМА

Делегациjа ДПС-а положила виjенац жртвама Сребренице.

Делегациjа ДПС-а положила виjенац жртвама Сребренице

У делегациjи су били потпредсjедник ДПС-а Абаз Диздаревић, члан Предсjедништва Нермин Абдић и чланица Извршног одбора Нела Савковић Вукчевић

ПОЛОЖЕН ВИЈЕНАЦ У ПОДГОРИЦИ

У знак сјећања  на Сребреницу положени је вијенци и у Подгорици.

Сјећање на Сребреницу: Положени вијенци и у Подгорици

Из Бошњачког вијећа такође су најавили да ће у Подгорици, код Спомен-парка цивилним жртвама на Побрежју, приредити поетски рецитал и полагање цвијећа као израз дубоког поштовања жртвама

ШЕХОВИЋ: ДУЖНОСТ ДА МИСЛИМА БУДЕМО СА ЖРТВАМА

Дамир Шеховић је изјавио да имамо људску и цивилизациjску дужност да мислима будемо са жртвама.

Шеховић: Имамо људску и цивилизациjску дужност да мислима будемо са жртвама

-Дио такве, европске будућности, сигурно ниjесу политичке елите коjе не само што не признаjу или релативизуjу геноцид, него чак имаjу амбициjу да злочинце представљаjу моралним узорима-каже Шеховића

ГЕНОЦИД ИНТЕРПРЕТИРАЛИ КРОЗ ОБРАЗОВАЊЕ

БС сматра да чињенице о геноциду у Сребреници треба интерпретирати кроз образовни процес.

БС: Чињенице о геноциду у Сребреници интерпретирати кроз образовни процес

Када, како кажу, сви заједно смогнемо снаге и признамо да се у Сребреници десио геноцид, "онда ће и простор Западног Балкана бити спреман да искорачи према напредним друштвима"

ЛП ПОСВЕЋЕНА СУОЧАВАЊУ СА ПРОШЛОШЋУ

Либерали су учествовали на комеморациjи у Поточарима поклонили се жртвама Сребренице.

Либерали на комеморациjи у Поточарима поклонили се жртвама Сребренице

Либерална партиjа стално jе посвећена политици суочавања са прошлошћу, борбе против мржње и агресиjе те промовисању вриjедности заjедништва, слободе, људских права и мира, каже Марковић

image

ЛП Поточари

СД: ЦАНОВИЋ НА КОМЕМОРАЦИЈИ

СД: Цановић на комеморацији жртвама геноцида у Сребреници

Комеморацији поводом обиљежавања 26. годишњице геноцида у Сребреници у Меморијалном центру Поточари у име Социјалдемократа Црне Горе присуствују Нихад Цановић и Адил Миљуш, саопштено је из СД-а.

РЕПУБЛИКА СРПСКА НИЈЕ ДРЖАВА

Посланица Драгиња Вуксановић Станковић сматра да Република Српска није држава нити ће икада бити.

Вуксановић Станковић: Република Српска није држава нити ће икада бити

Она је гостујући на телевизици Н1 БиХ у специјалном емисији поводом 26. годишњице од геноцида, поновила да Ребублика Српска није држава.

ДПС: ЧУВАЋЕМО СЈЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ

Савјет младих ДПС поручио је да ће чувати сјећање на жртве геноцида у Сребреници.

Савјет младих ДПС: Чуваћемо сјећање на жртве геноцида у Сребреници

-Интезивно ћемо се супротстављати најезди сваке идеологије која је унесрећила балканско подручје-поручују из ДПС-а.

26. ГОДИШЊИЦА ЗЛОЧИНА

Данас је 26. годишњица злочина у Сребреници.

Данас 26. годишњица злочина у Сребреници

Комеморациjи су присуствовали црногорски предсjедник Мило Ђукановић, потпредсjедник Владе Дритан Абазовић, као и министар вањских послова Ђорђе Радуловић, док  се предсjедник Скупштине Алекса Бечић обратио путем видео-линка.

Према оптужницама Хашког трибунала, воjници под командом генерала Ратка Младића су до 19. jула организовано и систематски убили око осам хиљада муслиманских мушкараца и дjечака. Око 30 хиљада жена и дjеце депортовано jе за два дана.

Међународни суд правде у Хагу jе 2007. донио пресуду коjом масакр у Сребреници квалификуjе као чин геноцида. Резолуциjе о Сребреници коjима се потврђуjе та пресуда дониjели су парламенти земаља Европске униjе, Канада, Сjедињене Америчке Државе и Аустралиjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:43