Edi Rama (SHUTTERSTOCK) / SHUTTERSTOCK - EDI RAMA (SHUTTERSTOCK)
08/06/2023 u 16:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Edi Rama predao Makronu i Šolcu nacrt statuta Zajednice srpskih opština

Rama je na konferenciji za novinare u Tirani rekao da je nacrt statuta nastao kao rezultat "krema svjetskog pravnog mišljenja"

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu podneo nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Rama je na konferenciji za novinare u Tirani rekao da je nacrt statuta nastao kao rezultat "krema svjetskog pravnog mišljenja" i prema njegovim riječima, očekuje da će isti važiti i da će dijalog Kosova i Srbije podići na novi nivo, prenosi N1.

Rekao je da njegov predlog nikada neće postati javan.

– Želim i nadam se da će ovaj materijal biti koristan da se dijalog podigne na jedan drugi nivo i da se strane nateraju da razgovaraju o konkretnim stvarima, stvarima koje se odnose na uspješno okončanje dijaloga, a ne da pričaju sami sa sobom i o sebi – naglasio je Rama.

Rama je rekao da je odavno poznato da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti Zajednica opština sa srpskom većinom. Dodao je da je uvjeren da nijedna strana ne želi Zajednicu i da će dati sve od sebe da odugovlači do beskonačnosti, kako je naglasio "šireći krizu svim vrstama političkih ili tehničkih uslova".

– Svakim danom sve više vjerujem da je stvaranje Zajednice ključ da se konačno otvore vrata za međunarodnu afirmaciju Republike Kosovo, njeno priznanje od svih, njenu stolicu u Ujedinjenim nacijama i na svim međunarodnim forumima i međusobno priznanje sa Srbijom – naglasio je Rama.

Dodao je da je nacrt statuta koji je podnio povierljiv dokument i da ne tvrdi da je idealno riešenje, ali je rekao da "taj dokument najvišeg međunarodnog nivoa uzima u obzir sve za stvaranje Zajednice, smatrajući da je Zajednica dio života u Republici Kosovo i uzimajući u obzir sve preporuke Ustavnog suda Kosova".

Upitan da li je o ovom nacrtu statuta konsultovao premijera Kosova Aljbina Kurtija ili predsiednika Srbije Aleksandra Vučića, on je rekao da nije njegova dužnost da konsultuje bilo koju stranu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:07