Милорад Додик / - РТРС
30/10/2021 u 17:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Един Форто: Додика морамо почети третирати као сигурносну пријетњу

Према Фортиним ријечима, дио одговорности сносе и они који су за Босну и Херцеговину, јер не раде довољно добро

У синоћњем гостовању у емисији Полис на ТВСА предсједник Наше странке Един Форто говорио је о тренутној ситуацији у земљи проузрокованој пријетњама отцјепљењем и блокадом државних институција, пише Avaz.ba.

Као један од услова за рјешење кризе јесте да и домаћи политички актери, који тврде да су за нормалну Босну и Херцеговину, као и дио међународне заједнице пријатељски настројен према Босни и Херцеговини почну Милорада Додика третирати као сигурносну пријетњу.

- Држава БиХ има један број дипломата који се боре против ње. То су често они које су поставили ХДЗ и СНСД. Често се деси да људи који представљају БиХ широм свијета по мултилатералним институцијама и врло битним амбасадама и представништвима БиХ раде против БиХ - рекао је Форто.

Уставне измјене

Према Фортиним ријечима, дио одговорности сносе и они који су за Босну и Херцеговину, јер не раде довољно добро.

- Онај мали дио који припадне нормалним политичким снагама, који барем не руше БиХ, они не раде довољно или нису у прошлости радили довољно. БиХ се може одбранити изразито јаком дипломатијом, јаким дипломатским напорима које ми нисмо видјели. Из нашег Предсједништва, из нашег Министарства вањских послова ево у задње три године најдаље што добаце је говорно подручје гдје се ми разумијемо. Не постоји стварни дипломатски притисак из БиХ према Америчком конгресу, према Сенату, према Бриселу који треба да нас гура у правцу једне нормалне државе. Тога нема. С друге стране, врло је јак и врло организован притисак преко Београда, преко Загреба и из БиХ за нешто потпуно друго и онда се ми чудимо када дођу страни дипломати и понуде нам нешто што није добро.

У том контексту говорио је и о јучерашњем састанку с представницима америчке администрације и ЕУ који су имале странке опозиције на државном нивоу, укључујући и Нашу странку.

- Прво желим рећи да се не ради само о преговорима о Изборном закону. Прије свега говори се и о измјенама Устава као што је једна значајна измјена Устава у смислу имплементације пресуде Сејдић - Финци. О томе се преговара. Неке од опција које смо чули, већ дуго круже у јавности. Можда да се скину етнички предзнаци чланова Предсједништва и Дома народа на државном нивоу. Неки политицки лидера за такву измјену Устава очекују неку врсту компензације кроз Изборни закон. Желим подсјетити јавност да би се Устав измијенио потребна је двотрећинска већина у Државном парламенту а да би се Изборни закон промијенио, потребна уобичајена натполовична већина. Тако да је за уставне измјене потребно прикупити ширу базу у Парламенту БиХ и вјероватно је то један од разлога што међународни званичници не разговарају само с владајућом коалицијом која је него и с опозицијом - рекао је предсједник Наше странке.

Атмосфера страха

Форто је изразио и сумњу у контекст у којем се преговори одвијају да је можда и свјесно направљен како би се пристало на било шта:

- Мени је чудно да разговарамо у атмосфери страха и да никако не адресирамо проблем тог контекста у којем доносимо ову одлуку, као да је неко дао зелено свјетло да се овако заоштри како би ми пристали на било шта.

Подсјетио је и на чињеницу да су једини приједлози уставних промјена који су у парламентарној процедуре они које је предложила Наша странка те позвао све који се називају пробосанским да прво разговарају о том приједлогу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:02