/ - IZVOR: SRPSKA RADIKALNA STRANKA
13/09/2022 u 09:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK o odlikovanju Šešelja: U Evropi nema mjesta za slavljenje ratnih zločinaca

U optužnici je navedeno da je govorima i izjavama učinio da se kod izvršilaca stvori odluka da počine zločine

U Evropi nema mjesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca, navodi se u odgovoru Evropske komisije povodom ordena koji je Srpska pravoslavna crkva dala  haškom osuđeniku Vojislavu Šešelju, prenosi Glas Amerike.

-Naš stav je jasan. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi- rekla je u pisanom odgovoru Glasu Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Vjerski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vođstvo u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti i konstruktivno njeguju međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju, neophodne za stabilnost, mirnu budućnost i napredak, navodi Pisonero.

Šešelj je otišao u Haški tribunal 2003. godine, po optužnici da je podsticao zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U optužnici je navedeno da je govorima i izjavama učinio da se kod izvršilaca stvori odluka da počine zločine.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, naslednika Haškog tribunala, Šešelja je 2018. osudilo na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. mart 2023 13:30