Photo by CDC on Unsplash / - PHOTO BY CDC ON UNSPLASH
02/05/2022 u 14:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Епидемија хепатитиса у загребачким средњим школама

Болест је регистрована међу ученицима три школе, као и њиховим кућним контактима

Загребу већ два мјесеца влада епидемија хепатитиса А или заразне жутице, а највећи број обољелих су средњошколци, jutarnji.hr.

- Од почетка марта до сад забиљежили смо 57 случајева хепатитиса А, углавном међу средњошколцима. Као узрочник је идентификован вирус хепатитис А који се преноси феко-оралним путем, односно уношењем контаминиране воде или хране столицом заражене особе или рукама загађеним столицом заражене особе - рекао је Бранко Коларић, директор Наставног завода „Др. Андрија Штампар“ у Загребу.

Болест је регистрована међу ученицима три школе, као и њиховим кућним контактима.

- Али, епидемија је потпуно под контролом, а око 45 пацијената је већ оздравило. Могуће је да на крају број заражених буде већи јер је период инкубације код хепатитиса А мјесец дана, у неким случајевима чак и два мјесеца - рекао је Коларић.

Школе су добиле упутства које су пренијеле родитељима и дјеци, рекао је Коларић и апеловао на све грађане да одржавају хигијену руку.

Хепатитис А или заразна жутица акутна је заразна болест јетре коју узрокује вирус хепатитиса А. Често се назива и болест “прљавих руку”, јер се најчешће преноси неопраним рукама, контаминираном храном или водом или блиским контактима са зараженом особом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:15