Предсјендик Турске Ердоган / - ФОТО: РТРС
30/08/2021 u 14:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ердоган: Турска ће посредовати у БиХ ако то желе и Бошњаци и Срби и Хрвати

- Направићемо овај корак с хаиром - рекао је турски предсједник

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска спремна да буде присутна као посредник у БиХ ако то желе и Бошњаци и Срби и Хрвати, односно ако се око тога сложи трочлано Предсједништво БиХ.

На питање какву ће улогу Турска имати у БиХ, по повратку из посета Црној Гори и БиХ, Ердоган је новинарима у Истанбулу рекао да ће „Турска бити присутна ако се Бошњаци, Срби и Хрвати у БиХ уједине међу собом и кажу да желе Турској да дају такав задатак“.

Он је рекао да би о томе требало да одлуче чланови Предсједништва БиХ.

„Већ сам им рекао. ‘Ако донесете такву одлуку, ми ћемо такође направити наше процјене. Донесите ову одлуку као тројка, а не чекајући упуте однекуд’. Након тога сам рекао – Направићемо овај корак с хаиром“, рекао је турски предсједник.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је током посете Ердогана да је ситуацију у БиХ могуће ријешити уз посредовање предсједника Турске, Србије и Хрватске, Реџепа Тајипа Ердогана, Александра Вучића и Зорана Милановића, који би могли да допринесу одржању дијалога.

Предсједавајући Председништва БиХ Жељко Комшић критиковао је Додика „што позива поједине странце да се укључе у измене Дејтонског споразума, док му други сметају“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:29