Gabrijel Eskobar / - GABRIJEL ESKOBAR
21/01/2023 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eskobar: Kurti ne mora da se složi sa SZO, Kosovo se već složilo

Upitan da li će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, Eskobar je odgovorio da "na prvom mjestu, dijalog nije ni prestajao", ali da je "izazov bio to što je postao instrument za rješavanje kriza"

Međunarodna zajednica zahtijeva od kosovskog premijera da formira Zajednicu srpskih opština, kazao je američki zvaničnik, ističući da će taj dio sporazuma biti implementiran.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-njemačkom predlogu za rješavanje pitanja Kosova, i da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro.

Eskobar je za Glas Amerike takođe rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti "ne mora da se složi" sa formiranjem Zajednice srpskih opština, jer se "Kosovo već složilo".

Upitan da li će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, Eskobar je odgovorio da "na prvom mjestu, dijalog nije ni prestajao", ali da je "izazov bio to što je postao instrument za rješavanje kriza".

"Želimo da ga ponovo vratimo na strateški nivo na osnovu francusko-njemačkog predloga. Mi mislimo da je taj predlog dobar. SAD potpuno podržavaju taj predlog i želimo da bude dobro rješenje za obje zemlje. Drugim riječima, želimo da otvori evropsku perspektivu za obje zemlje, otvori mogućnost za veću saradnju ne samo sa Evropom, već i regionom i SAD", rekao je američki izaslanik.

Eskobar je rekao da međunarodna zajednica zahtijeva od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština, ističući da će taj dio sporazuma biti implementiran.

"Jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka, to je fakat. Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi željeli da vide bolje odnose između Srba na sjeveru i ostatka zemlje", rekao je Eskobar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:17