Gabrijel Eskobar / - FOTO: GORDANA BOJANIć, DAN
17/05/2024 u 23:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Eskobar: Nedostatak podrške Kosova za ZSO onemogućio SAD da lobiraju

Odlazeći američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je nedostatak podrške Kosova evropskom prijedlogu projekta Zajednice opština sa srpskom većinom onemogućio da Sjedinjene Države lobiraju za procese integracija Kosova.

U intervjuu za vašingtonski nevladin Atlantski savjet, Eskobar je rekao da je potrebno više insistirati na formiranju Zajednice – nego na nastojanjima da se strane zbliže, kritikujući Kosovo i Srbiju zbog nedostatka političke volje, prenosi Glas Amerike.

- Neophodno je da Kosovo rastumači i primijeni Zajednicu opština sa srpskom većinom- to je najteže pitanje. Zbog toga je bilo važno da Kosovo pokaže da je spremno da se bavi problemima srpske manjinske zajednice. To je veoma važno i veoma teško - rekao je Eskobar.

Istakao je i da je put evropskih integracija Kosova usko povezan sa tim.

- Sa američke tačke gledišta, pošto put evropskih integracija Kosova uključuje važne djelove Zajednice, vjerujemo da bi prihvatanje evropskog prijedloga – kroz evropski proces dijaloga u sporazumu koji garantuje EU, pružio američkoj strani priliku da lobira kod evropskih zemalja govoreći im da je Kosovo ispunilo svaki zahtjev Evrope i da bi, shodno tome, trebalo da dođe do novih priznanja. Ali bez ovog koraka nismo imali dovoljno prilike za rad - rekao je Eskobar, prenosi N1.

Kako prenosi Glas Amerike, nespremnost Kosova da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom uticala je na to da se aplikacija za članstvo ne nađe na agendi sjednice Komiteta Savjeta ministara SE.

Frontlajner: Eskobar smijenjen sa dužnosti zbog porodičnih, finansijskih veza sa srpskim državnim organima?

Parlamentarna skupština te međunarodne institucije saglasila se u aprilu da joj se Kosovo pridruži.

Međutim, nekoliko evropskih država uslovile su podršku primjenom koraka kosovskih vlasti ka osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom – prema nacrtu statuta koji su u oktobru 2023. evropske i američke diplomate dostavile Kosovu i Srbiji.

Vlada Kosova uputila je u srijedu pismo Savjetu Evrope u kome se obavezuje da će do kraja maja izraditi nacrt povelje Zajednice opština sa srpskom većinom i uputiti ga na tumačenje Ustavnom sudu, iako su prije toga glavni evropski lideri jasno stavili do znanja da takva opcija nije prikladna niti izvodljiva.

Takav stav izražen je u pismu, koje su u srijedu kosovskom premijeru Kurtiju, poslali francuski predsjednik Emanuel Makron, njemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

U odgovoru evropskih lidera, u koji je uvid imao Glas Amerike, navodi se da predložene mjere ne rješavaju hitnu potrebu za odlučnim koracima ka uspostavljanju Zajednice i rizikuju da dodatno nanesu štetu dijalogu Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 12:47